Hlavní obsah

Zima plná rekordů! Český překonal, ke světovému pomohl. A teď přijde další výzva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožívá zimu ve znamení rekordů. Začátkem února na mítinku Czech Indoor Gala zaběhl Filip Sasínek jako první Čech v hale míli pod čtyři minuty, o necelé dva týdny vydatně přispěl dokonce ke světovému rekordu. Když ve francouzském Liévin Etiopan Lamecha Girma zaběhl nejrychlejší čas historie na 3000 m, roli vodiče plnil právě hodonínský běžec.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Filip Sasínek po vítězství na domácím šampionátu v Ostravě.

Článek

Na vrcholu sezony v Istanbulu už příští týden nepůjde o rekordy, ale především o umístění. A Sasínek halové evropské šampionáty pod střechou umí, před šesti lety v Bělehradě překvapil bronzem, o dva roky později v Bělehradě byl čtvrtý.

„Ambice mám určitě na finále. Teď věřím, že forma začíná stoupat, ale bude to boj,“ vykládal 27letý Sasínek po víkendovém mistrovství republiky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Filip Sasínek (@filazsasinek)

V sezoně se zejména ve finiši necítil optimálně, i přes mílařský rekord. „Sice padl, ale ve světovém měřítku to není bůhvíco,“ uznával, že větší hodnotu má jeho dva roky starý český halový rekord na patnáctistovce 3:36,53.

Cennou zkušeností byla role vodiče v Liévin, kterou mu manažer domluvil už v prosinci. Tehdy se ale ještě nechystal útok na světový rekord. „Když jsem zjistil, kdo má běžet, byl jsem trochu překvapený a tréma začala stoupat, abych to nepokazil,“ přiznává.

Pomáhal mu systém barevných světel, která se po vnitřním okraji dráhy rozsvěcela v tempu potřebném na rekord. I tak se během úvodních zhruba 1700 metrů nijak šetřit nemohl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Filip Sasínek si běží pro mistrovský titul.

„Chtěli každé kolo stejný čas v rámci desetin, to je úplně jiné, než když běžím pro sebe. Byla sranda, že když jsem počítal mezičasy, na míli jsem probíhal asi sekundu za českým rekordem a pak běžel ještě sto metrů,“ popisoval.

Lamecha Girma, jenž běhá v letní sezoně 3000 m překážek, po dosažení výkonu 7:23,81 nezapomněl poděkovat ani vodičům. „Vždycky, když se na ten neskutečný čas podívám, budu vědět, že jsem k němu trošku přispěl,“ těší Sasínka.

Reklama

Související témata: