Hlavní obsah

Ton chce mít v Japonsku domácí prostředí

PRAHA

Nechat se co nejméně ovlivnit prostředím, které se výrazně liší od toho, na jaké je zvyklý ze střední Evropy. Takový je základní recept výškaře Svatoslava Tona na co nejlepší výsledek na mistrovství světa v japonské Ósace. Chci si vytvořit co nejvíc domáckou atmosféru,“ naplánoval si před odletem minulý čtvrtek. Cestu letadlem mu zpříjemnila hra scrabble.

Článek

„Zahraju si s Tomášem Dvořákem a Pepou Karasem. I když pro něj asi připravíme českoanglickou verzi,“ usmíval se v narážce na desetibojaře, jenž vyrůstal v Kanadě. Během dlouhé cesty do Japonska nehodlal Ton zamhouřit oka. „Ale chtěl bych jít spát hned po příletu a přehodit si rytmus co nejdřív,“ přál si.

I v dějišti šampionátu dělá vše pro to, aby se cítil jako doma. „Pokusím se nepodlehnout atmosféře a zachovat si jistý stereotyp. I když je mi jasné, že třeba česká jídla si tam nedám a v něčem se budu muset přizpůsobit,“ uvědomoval si. Holohlavý skokan a milovník malování si ale nenechá ujít ani japonskou kulturu. „Ta mě strašně přitahuje,“ přiznával. „Je to úplně něco jiného, než jsem zatím viděl. Byl jsem sice v Číně, ale tady to bude zase úplně něco jiného, co se týče chování i zvyků,“ těšil se.

A když zůstane v hotelu, bude vyzvídat od Tomáše Dvořáka. Trojnásobný mistr světa je totiž náruživý zahrádkář a Ton si právě zahrádku plánuje budovat. „Vzal jsem i nějaké knížky o zahrádkaření. Už to s Dvořkou konzultuju, dal mi pár tipů, ale to bych musel v Ósace vyhrát, abych si to mohl pořídit,“ usmívá se výškař.

Ve světových tabulkách je dvanáctý, ale nejlepší letošní výkon si skočil hned v prvním závodě. „Začal jsem super, ale hned na dalším mítinku jsem si vyhodil záda a nastoupilo moje alergické období kombinované s chřipkou,“ popisuje své lapálie. „Ale už jsem se vrátil ke starému rozběhu a poslední tréninky před odletem vypadaly dobře,“ pochvaloval si.

Co mu udělá v Ósace radost? „Přáním je finále.“ Medaile? „Když si vyrovnám nebo zlepším osobní rekord, může na ni být. Šampióna šampiónem dělá právě to, že nejlepší výkon předvede v pravý čas na pravém místě,“ připomínal výškař s osobním maximem 233 cm.

Reklama

Související témata: