Hlavní obsah

Tři Jakubové v jedné lodi? Ve čtyřkajaku stejně vládnou přezdívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát Jakub a jednou Radek. Neboli Jakubové Špicar, Zavřel a Brabec spolu s Radkem Šloufem, takové je aktuální složení českého čtyřkajaku, který na Evropských hrách obsadil na olympijské pětistovce sedmé místo.

Foto: Ivana Roháčková

Český čtyřkajak, zleva Jakub Špicar, Jakub Zavřel, Radek Šlouf a Jakub Brabec.

Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) - „Nemám to vůbec složité, ani jednomu neříkám křestním jménem. Mám tu Zavíráka (Zavřela), Bobíka (Brabce) a Týčka (Špicara),“ smál se olympijský medailista na deblkajaku Radek Šlouf, sám řečený Ventil.

Čtyřkajak býval výkladní skříní české kanoistiky, medaili získal na dvou olympijských hrách ještě na kilometrové trati. Pak vyklidil pozice, vloni Češi i s hvězdným Josefem Dostálem absentovali na mistrovství Evropy v A finále.

Foto: Ivana Roháčková

Český čtyřkajak v Krakově, zpředu Jakub Špicar, Jakub Brabec, Jakub Zavřel a Radek Šlouf.

Letos se v obměněné sestavě prezentuje výrazně lépe, na Světovém poháru v Szegedu byl pátý jen sedm desetin od vítězů, a i v Chořově činil odstup na medailisty jen tři desetiny.

„Určitě se to hýbe dopředu,“ přikyvuje Šlouf. „Tady jsem cítil možná nejhůř, potřebujeme teď udělat delší blok tréninku a nevidím důvod, proč by to v srpnu na mistrovství světa nemělo být dobré,“ vyhlíží šampionát v Duisburgu, jenž bude zároveň kvalifikací o olympiádu. Nominuje se deset nejlepších lodí tak, aby byly zastoupeny čtyři kontinenty.

Na místo zkušeného Dana Havla, jenž před Světovým pohárem v Szegedu onemocněl, naskočil 21letý mladík Jakub Brabec a vede si nebojácně. „Je to pro mě nová zkušenost. Byl to náš druhý společný závod a moje první dospělá Evropa, ale myslím, že psychicky i sladěností se závody povedly,“ hodnotil. Finální nominace bude na reprezentačních trenérech.

Reklama