Hlavní obsah

Nejlepší společný výsledek, přání zůstává. Jednou chci stát s bráchou na stupních, říká Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátým místem zapsali nejlepší společný výsledek, bratři Martin a Petr Fuksovi při Evropských hrách na deblkanoi pátým místem potvrdili, že se po krůčcích přibližují absolutní špičce. „Tak blízko medaili jsme nikdy nebyli, to je pozitivní. Ale nebudu lhát, bezprostředně po závodě jsem byl smutný, že k ní chyběl fakt kousek,“ litoval Martin Fuksa po finále v zatopené pískovně na předměstí Krakova. Od stupňů vítězů je dělily necelé čtyři desetiny.

Foto: Ivana Roháčková

Martin a Petr Fuksovi v cíli finále Evropských her.

Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) - „Fakt bych jednou s bráchou hrozně rád stál na těch stupních,“ přiznal dvojnásobný mistr světa. Co k nim tentokrát chybělo? „Jeli jsme vedle Italů a Španělů, kteří byli první a druží, tak jsem si říkal: Ty vado, že bychom jeli až tak dobře? Ale ve finiši jsem nepodal tak skvělý výkon, jak bych si představoval,“ říkal sebekriticky Martin Fuksa.

Přesto sourozenecké duo předvádí viditelný vzestup. Finále B v Szegedu, sedmé místo na dalším Světovém poháru v Poznani, teď pátí v Krakově, byť v evropské konkurenci. „Ale tady jsou nejrychlejší posádky v kanoistice. Pro mě je pozitivní, že všem dokážeme stačit,“ těší Fuksu.

Foto: Ivana Roháčková

Petr (vpředu) a Martin Fuksovi po finále Evropských her v Krakově.

Jak proměnit „stačit“ na „porážet“? I nad tím třicetiletý kanoista dumá. „Všichni tihle kluci drilují debla nonstop. Třeba by nás taky posunulo o ty tři desetiny dopředu, kdybychom dřeli na něm,“ říká.

Jenže prioritou je pro něj stále singl. „Mám v něm jistotu, roky se mi na něm daří,“ říká. Však jen z evropských a světových šampionátů má doma obdivuhodných 27 medailí. „Takže se trochu bojím se soustředit jen na debla. Na druhou stranu je vidět, jak se brácha rok od roku zlepšuje,“ chválí o pět let mladšího sourozence.

Mají tak dobře našlápnuto k tomu, aby při mistrovství světa v Duisburgu vybojovali olympijskou nominaci a v Paříži si zopakovali společnou účast z Tokia. Postupuje osm nejrychlejších posádek. Ale Martina Fuksu žene jiný motiv než „jen“ účast.

„Neřeším postup na olympiádu, já bych fakt chtěl s bráchou vystoupat na ty stupně, to by bylo hezký,“ dodává Fuksa, jehož v pátek a sobotu čeká v Krakově jeho parádní trať, pětistovka na singlkanoi.

Reklama

Související témata: