Hlavní obsah

Trojskokanka Rojasová na HMS vylepšila halový světový rekord na 15,74 metru

Trojskokanka Yulimar Rojasová překonala halový světový rekord v trojskoku. Posledním pokusem ve finále mistrovství světa v Bělehradu vylepšila vlastní maximum o nevídaných 31 centimetrů na 15,74 metru. Její světový rekord pod širým nebem je o sedm centimetrů kratší.

Foto: twitter:@WorldAthletics , Twitter

Venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová.

Článek

Venezuelanka Rojasová suverenitu potvrzovala od začátku závodu a napoprvé s velkým nedošlapem skočila 15,19. Ve druhém a čtvrtém pokusu měla daleké skoky s přešlapem a v páté sérii se přiblížila světovému rekordu na sedm centimetrů výkonem 15,36. Na závěr už jako jistá trojnásobná světová šampionka ulétla až na nové historické maximum. Tentokrát elektronické zařízení u prkna zasvítilo zeleně na znamení platného pokusu.

Stříbro s metrovým odstupem získala Ukrajinka Maryna Bechová-Romančuková, třetí skončila Jamajčanka Kimberley Williamsová (14,62).

Na 1500 metrů obhájil titul Etiopan Samuel Tefera. V závěru přespurtoval světového rekordmana Jakoba Ingebrigtsena z Norska a výkonem 3:32,77 překonal rekord šampionátu. O sekundu vylepšil čas krajana Haileho Gebrselassieho už z roku 1999.

Vyrovnaná byla soutěž výškařů, v níž pět závodníků překonalo 231 centimetrů. Korejec U Sang-hjok to dokázal až napotřetí a byl pátý, ale pak napoprvé přeskočil 234 a dostal se do čela. Nikdo jiný úspěšný nebyl. Stříbro získal Švýcar Loic Gasch, o bronz se podělili olympijský vítěz Gianmarco Tamberi a Novozélanďan Hamish Kerr.

Závod na 3000 metrů vyhrál Etiopan Samuel Barega, který vylepšil stříbrné umístění z HMS 2018.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články