Hlavní obsah

Tyčkařka Švábíková je šestá na světě, její soupeřka měla těžký úraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tyčkařka Amálie Švábíková zapsala svůj nejlepší výsledek na světové úrovni, když na halovém mistrovství světa ve skotském Glasgow skončila šestá. Bronzová medailistka z loňského halového evropského šampionátu si vylepšila letošní maximum na 465 cm. Šestý doběhl na 400 m také Matěj Krsek, Nizozemka Femke Bolová vylepšila světový rekord.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Amálie Švábíková při finále tyčkařek na halovém mistrovství světa v Glasgow

Článek

Soutěž tyčkařek poznamenaly zdravotní problémy. Už před začátkem se odhlásila Kanaďanka Alysha Newmanová, během ní odstoupila Finka Wilma Murtová, ale největší problém potkal Francouzku Margot Chevrierovou.

Při prvním pokusu na 465 cm dopadla po nohou zpět do šuplíku, odkud se tyčkařky odrážejí ke skoku, a její kotník se ohnul do hodně nepřirozené polohy. Postupně se kolem ní seběhlo šest zdravotníků, kteří jí zřejmě zlomenou končetinu fixovali, soutěž byla zastavena na čtvrt hodiny.

Hned po ní se na svůj pokus chystala Švábíková, úraz soupeřky se pochopitelně podepsal i na její psychice.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Francouzka Margot Chevrierová ošetřována poté, co si vážně zranila kotník

Na třetí pokus ale svěřenkyně Štěpána Janáčka dokázala zmobilizovat síly a přenesla se přes tuto výšku. Na úrovni českého rekordu 475 cm pak bývalá juniorská mistryně světa neuspěla.

„Jsem moc spokojená za šesté místo i svůj nejlepší letošní výkon. Jen mě trochu mrzí, že jsem zabalila dva pokusy na 475, přece jen už je to výška, asi jsem se toho trochu lekla,“ hodnotila v České televizi. Soutěž vyhrála Britka Molly Cauderyová, vedoucí ženě světových tabulek k titulu stačilo zdolat 480 cm na druhý pokus.

Česká atletika měla opět zastoupení i ve finále mužské čtvrtky. Po zlaté éře Pavla Masláka a předloňském pátém místě Patrika Šorma se na svém prvním halovém MS mezi elitu probojoval Matěj Krsek. Světový medailista se smíšenou štafetou ale měl nevýhodnou, první dráhu.

Krska běh potěšil

Na seběhu byl s odstupem šestý, a i když soupeře mírně stahoval, nikoho předběhnout nedokázal a doběhl v čase 46,47 šestý. „I tak mám z běhu radost, bylo to plynulé, čas z první dráhy je také dobrý. Celá halová sezona byla vynikající,“ pochvaloval si pro ČT Krsek, jehož čeká ještě v neděli štafeta.

Nečekané je jméno vítěze; světového rekordmana na čtvrtce překážek Karstena Warholma z Norska ve finiši zaskočil Belgičan Alexander Doom.

Stráský útočí na osobní rekord

Z dvojice českých vícebojařů se v soutěži daří výrazně lépe Vilému Stráskému. Šedesátku zaběhl za 6,95 s, čímž zaostal o sedm setin za osobním rekordem, v dálce si vyrovnal letošní maximum 725 cm a v kouli si vylepšil osobní rekord téměř o 50 cm na 14,67 m.

A vedlo se mu i ve výškařském sektoru, kde překonal poprvé v sezoně 198 cm, po prvním dnu má na osmém místě 3328 bodů a šanci na útok na svůj osobní rekord i premiérové pokoření mety 6000 bodů. „Úplně jsem si nevěřil, jak je to už můj čtvrtý sedmiboj v sezoně, ale zatím jsem hodně spokojený,“ pochvaloval si svěřenec Romana Šebrleho.

Naopak republikový šampion Ondřej Kopecký za svými možnostmi zaostával. Šedesátku běžel za 7,10 s, v dálce přidal 724 cm a v kouli zapsal 13,79 m. Ve výšce se na třetí pokus přenesl jen přes základní výšku 186 cm a pak už v soutěži nepokračoval.

Kopeckého zlobí pata

„Nebylo to podle představ. Už na dálce se ozvala pata a ve výšce bolela, že jsem jen mohl založit. Doufám, že s tím půjde pokračovat,“ říkal Kopecký, jenž je už s odstupem poslední, desátý. V čele je zejména díky skvělé výšce (216 cm) Ken Mullings z Baham.

V Glasgow už padl i první světový rekord. Postarala se o něj 24letá nizozemská čtvrtkařka Femke Bolová, která maximum patřící před ní Jarmile Kratochvílové posunula už potřetí.

Svůj čas z domácího šampionátu v Apeldoornu vylepšila mistryně světa na čtvrtce překážek o sedm setin na 49,17 s a získala své první halové světové zlato, když stříbrnou krajanku Lieke Klaverovou porazila bez setiny o celou sekundu.

Jedním z vrcholů šampionátu pro domácí diváky byla mužská trojka s loňským mistrem světa na patnáctistovce Joshem Kerrem. Skotský běžec v závěru předběhl favorizovaného Etopana Selemona Baregu, obhájce zlata, olympijského vítěze na 10 000 m i lídra letošních světových tabulek a k euforii publika slavil zlato.

Foto: Paul Childs, Reuters

Americká běžkyně Elle St. Pierreová slavila zlato i se svým ani ne ročním synem

Skvělý závěr přinesla i ženská trojka, kde se přes favorizovanou Etiopanku Gudaf Tsegayovou v závěru přehnala pro změnu Američanka Elle St. Pierreová. V rekordu šampionátu 8:20,87 slavila necelý rok po narození syna nečekaný triumf. Mistryně světa na 5000 i 10 000 m Tsegayová nevyhrála v hale závod po pěti letech!

Grant Holloway potvrdil roli fenoména mužských překážek, však v hale neprohrál už deset let. V Glasgow vyhrál v čase 7,29 s, rychleji o dvě setiny běžel jen on sám při světovém rekordu. Petr Svoboda nedokončil rozběh, na postup nestačil ani čas Štěpána Schuberta.

Sobotní program završila šedesátka žen a radost Julien Alfredové ze Svaté Lucie. V semifinále byla nejrychlejší Polka Ewa Swobodová v nejlepším letošním čase 6,98 s, ale Alfredová její výkon ve finále vyrovnala a Swobodová byla s časem rovných sedm sekund stříbrná.

Reklama