Hlavní obsah

Týmovou soutěž chodců na OH v Paříži obstarají smíšené páry na maratonské trati

Premiérová soutěž týmů v chůzi na olympijských hrách v Paříži bude vypsána pro smíšené dvojice. Závodit budou na maratonské trati rozdělené na čtyři stejně dlouhé úseky, na nichž se budou muži a ženy střídat. Chystaný formát dnes zveřejnili zástupci Světové atletiky (WA).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítěz Pražského půlmaratonu Keňan Roncer Kipkorir Konga dobíhá do cíle.

Článek

"Jsme nadšení, že budeme mít v olympijském programu další smíšenou štafetu, abychom mohli ukázat schopnosti atletů i atletek v jedné soutěži," uvedl výkonný ředitel WA Jon Ridgeon. "Tento formát je navržen tak, aby byl inovativní, dynamický a nepředvídatelný. Věříme, že bude pro fanoušky snadno pochopitelný a co je důležité, poprvé zajistí plnou genderovou rovnost napříč olympijským atletickým programem," dodal.

Maratonskou distanci 42,195 km vedení svazu zvolilo s ohledem na její "popularitu v atletice a spojení s tradicemi olympijských her". Do závodu v Paříži by se v příštím roce mělo zapojit 25 dvojic, každý chodec a chodkyně absolvuje dva úseky o málo delší než 10 km. Kvalifikační kritéria WA teprve zveřejní.

Soutěž odstartují muži, kteří pak předají štafetu svým ženským kolegyním, třetí úsek bude opět mužský a do cíle budou finišovat ženy. Podle předpokladů by měl závod na stejné trati, na níž se v okolí Eiffelovy věže uskuteční i individuální soutěže, trvat zhruba tři hodiny.

Reklama

Související témata: