Hlavní obsah

Už se za něj stydí? Ruská sportovní superhvězda smazala svoji fotku s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské sportovní hvězdy často pózují s předními politiky své země a se společnými snímky třeba s prezidentem Vladimirem Putinem se rády chlubí i na vlastních profilech na sociálních sítích. A nic moc na tom nezměnila ani stále probíhající krvavá invaze Ruska na Ukrajinu, kvůli níž jsou hlavní postavy kremelského režimu často označovány za válečné zločince. Teď se ale přece jen jedna z mála výjimek našla.

Foto: Profimedia.cz

Dvojnásobná olympijská šampionka Jelena Isinbajevová s prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Zatímco například hokejista Alexandr Ovečkin má stále na svém Instagramu hrdě vystavenou společnou fotku s Putinem, dvojnásobná olympijská šampionka ve skoku o tyči a světová rekordmanka Jelena Isinbajevová se rozhodla ke zcela opačnému kroku.

I ruský server Championat.ru si všiml, že slavná atletka si naopak společnou fotografii s prezidentem ze svých profilů smazala.

Isinbajevová si fotku na sítě vystavila už v roce 2017, kdy se stala oficiálně součástí Putinovy prezidentské kampaně. Teď se však rozhodla ji odstranit.

Bývalá atletka žije ve Španělsku a navzdory řadě sankcí vůči ruským sportovcům jí bylo znovu umožněno pracovat v komisi sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Etická komise MOV totiž nenašla důkazy, že by aktivně podporovala tuto válku proti Ukrajině nebo že by po začátku invaze v únoru 2022 byla spojena s ruskou armádou. A to přes to, že v armádě dosáhla na poměrně vysoké hodnosti.

„V Rusku, stejně jako v jakékoliv jiné evropské zemi, každý sportovec patří do nějakého klubu. Do roku 2018 jsem reprezentovala CSKA a dostávala jsem vysoká ocenění a tituly za výjimečné sportovní výkony. Hodnosti, o kterých se nyní hovoří, jsou jen formální, protože nejsem a nikdy jsem nebyla ve službě ozbrojených sil Ruské federace,“ hájila se.

Reklama