Hlavní obsah

Van Niekerk po dlouhém boji se zraněním bude v Tokiu obhajovat zlato

Světový rekordman v běhu na 400 metrů Wayde van Niekerk využil jednu z posledních příležitostí zajistit si účast na olympijských hrách v Tokiu, kde tak bude moct obhajovat zlatou medaili z Ria de Janeiro. Na sobotním mítinku v Madridu doběhl druhý za 44,56 sekundy a pokořil požadovaný čas 44,90. Jihoafrickou hvězdu porazil jen kolumbijský vicemistr světa Anthony Zambrano, který byl rychlejší o pět setin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Wayde Van Niekerk bude na OH v Tokiu obhajovat zlato.

Článek

"Mise je splněna. V tréninku to jde dobře, takže jsem věděl, že na to mám. Běžet v prvním závodě po dlouho době 44,56 je fajn, ale doufám, že se v dalších startech zlepším," uvedl Van Niekerk, který na hrách v Riu vymazal z rekordních tabulek časem 43,03 sekundy legendárního Američana Michaela Johnsona.

O rok později si však při charitativním zápase v ragby vážně poranil koleno a k závodům se vrátil až loni v září.

O vrcholy mítinku se postarali trojskokani. Venezuelanka Yulimar Rojasová čtyřikrát překonala hranici 15 metrů, k nejlepšímu výkonu 15,34 jí však pomohla nedovolená podpora větru. Ten znehodnotil také nejlepší pokus Huguese Fabrice Zanga z Burkiny Faso, který skočil 17,83. V souboji dvou trojskokanů s osobním rekordem přes 18 metrů porazil Portugalce Pedra Picharda, jenž v regulérních podmínkách předvedl nejlepší letošní světový výkon 17,69.

Reklama