Hlavní obsah

Velkohubý? Excentrický? Nejrychlejší! Nikdo si to nezaslouží víc než já, tvrdí nový král sprintu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeho výroky můžou občas působit nabubřele, ale na dráze Američan Noah Lyles ukázal: Jsem nejrychlejším sprinterem současnosti! Na světovém šampionátu v Budapešti vyhrál stovku v čase 9,83 s. Nikdo letos neběžel rychleji.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Noah Lyles, vítěz stovky na mistrovství světa v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Nezvykle brzy už po 19. hodině se zraky takřka zaplněného Národního atletického centra upínaly k cílové rovince. Osm mužů ze čtyř kontinentů se ucházelo o nejsledovanější ze světových titulů.

Nebyl mezi nimi olympijský vítěz z Tokia Marcell Jacobs a překvapivě ani zřejmě hlavní favorit Fred Kerley, jenž o setinu ztroskotal v semifinále. „Ode mě to byl hrozný závod. Ale ve finále budou Američané první a druhý," prorokoval. Mylně.

V půlce trati byl ve vedení šampion z Dauhá Christian Coleman, ale ten se pak propadl a první cíl proťal Lyles. Za ním probíhala neskutečná bitva tisícin, jen čtyři oddělovaly druhou od čtvrté příčky!

Šťastnější byl Botswaňan Letsile Tebogo, jenž ve 20 letech stříbrem získal první medaili na stovce pro Afriku, bronz putuje do Británie zásluhou Zharnela Hughes. S bramborami skončil, stejně jako vloni v Eugene, Jamajčan Oblique Seville.

Když oni čekali výsledky, Lyles už slavil. Jeho doménou byla zatím dvoustovka, na ní získal dva světové tituly. Na stovce z amerického šampionát proklouzl až jako třetí.

„Ale měl jsem tehdy covid, lidi mě odepisovali. Já věděl, co dělám a přijel jsem si sem pro tři zlata. To nejtěžší si můžu odškrtnout, další přijdou. Nikdo si individuální double nezaslouží víc než já," tvrdí sebejistě před dvoustovkou a sprinterskou štafetou.

„A trenér slíbil, že když vyhraju sprinterský double, tak platí party," smál se svěřenec Lance Braumana.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Noah Lyles bouřlivě slaví světové zlato na stovce.

Lyles je hodně excentrickým sprinterem, snaží se bavit, dělat show. Už před finálovým startem byl rozverný. Za cílem pak nadšeně slavil s fanoušky, v ruce měl zlatou medailí, kterou dostávají individuální medailisté rovnou na ploše.

Před šampionátem sliboval na sociálních sítích čas 9,65 s, jemuž se sice nepřiblížil, ale to mu náladu nekazilo. „Bavil jsem se o tom s trenérem. Je šílené vědět, že můžu tolik věcí zlepšit. To je vlastně děsivá myšlenka," zašklebil se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Team USA (@teamusa)

Šestadvacetiletý floridský rodák se zajímá o módu, mluví o sobě jako o umělci i rapperovi, však před čtyřmi lety s tyčkařkou Sandi Morrisovou na mítinku Weltklasse zazpívali duet. Je také hlavní postavou dokumentárního seriálu o sprinterech, který vzniká na Netflixu.

„Věřím, že atletika se musí líp umět prodat. Je lehké, abych se zviditelnil já, jsem vzrušující, komunikuju s fanoušky. Ale je tu spousta dalších lidí. Náš sport má všechno, jen musí umět své příběhy vyprávět," tvrdí Lyles.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.