Hlavní obsah

Věřím, že budu hodně rychlý, řekl po příletu do Ostravy Powell

Ostrava

Čtyři dny před úterní Zlatou tretrou přiletěla do Ostravy první z jeho velkých hvězd. Jamajčana Asafu Powella, který v Ostravě před deseti lety v silném dešti zaběhl rekord mítinku na 100 metrů 9,85 vteřin, vítaly na zrekonstruovaném Městském stadiónu opět dešťové kapky. I tak věří, že v úterý naváže na nedávný čas 9,85 z jamajského Kingstonu. „Chci pokračovat tam, kde jsem skončil. Cítím se velmi dobře a věřím, že můžu běžet ještě rychleji,“ řekla hlavní postava sprintu na 100 metrů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Jamajský sprinter Asafa Powell

Článek
Fotogalerie

Po dvou letech jste zpátky v Ostravě, jak se vám líbí nový stadión?

Už jsem tady běžel třikrát a vzpomínám si především na skvělé diváky, kteří stáli v zatáčkách stadiónu. Ten nový stadión je ale teď úplně jiný. Hodně se mi líbí a jsem zvědavý, jaká tady bude atmosféra a jak se mi zde bude dařit.

Pořadatelé vás na něm vítali slunečními brýlemi, kterými byste měl zahnat dešťové mraky nad Ostravou. Líbí se vám?

Toto bude má nová image pro Ostravu (smích).

V Kingstonu jste nedávno zaběhl stovku za 9,84 vteřin, na jaký čas si troufáte zde v Ostravě? Předpověď počasí zatím není moc příznivá.

Uvidíme. Ten poslední běh byl velmi dobrý a věřím, že na něj navážu. Chci pokračovat tam, kde jsem skončil, protože ten čas byl opravdu dobrý. Cítím se velmi dobře a věřím, že můžu běžet ještě rychleji.

Atletickým vrcholem sezóny je mistrovství světa v Pekingu. Vy si ale budete muset účast nejprve vybojovat v jamajské kvalifikaci. Bude to těžké?

Ano, rád bych se do Ptačího hnízda v Pekingu vrátil, i když se mi tam při olympijských hrách v roce 2008 moc nevedlo. Věřím, že tentokrát to bude lepší, ale ještě tam nejsem. Jamajská kvalifikace v běhu na sto metrů je téměř jako mistrovství světa. Rád bych se do té trojice, která doplní obhájce titulu Usaina Bolta, ale dostal.

Koho vidíte jako své největší soupeře na stovce v této sezóně?

Určitě jimi jsou Usain Bolt, Justin Gatlin, Tyson Gay. Kdyby byl v pořádku i Yohan Blake, určitě by patřil k nejlepším.

Letošní sprintérská sezóna začala pěkně zostra. Běhají se velmi rychlé časy. Co na to říkáte?

Máte pravdu, začátek této sezóny je velmi rychlý. Rychle běhají ostatní, ale i já. A to je pro mě podstatné. Soustředím se na své výkony, na ostatní moc nehledím.

Přesto, znáte své soupeře v Ostravě? Ambasador Čokoládové tretry Colin Jackson zmínil, že Američan Isiah Young, kterého trénuje bývalý sprinter Denis Mitchell, může své soupeře, tedy i vás, šokovat.

Nevím, kdo přesně je tento Američan.... (smích) Samozřejmě věřím, že do Ostravy přijedou velmi dobří sprinteři, ale já se opravdu soustředím na svůj výkon, ne na výkony druhých.

Do Ostravy jste přiletěl nezvykle brzy. Už čtyři dny před samotným startem, jak s tolika volnými dny naložíte?

To nevím, ještě uvidím. Rozhodovat se budu asi každý den ráno. Je pravda, že při předešlých startech jsem přijížděl vždy těsně před závody. Nikdy jsem zde nebyl tak dlouho, tak si tady možná najdu nové přátele.

V Ostravě vás doprovází bratr, který je zároveň vaším trenérem. Jak se vám s ním spolupracuje?

Svou práci bere velmi vážně. Při závodech bývá velmi nervózní a všechnu tu nervozitu jako by odčerpával ze mě. A to mi velmi pomáhá. Ale v první řadě jsme rodina, a tak všechny záležitosti, například okolo peněz, jdou bokem. Je to můj bratr, takže to funguje perfektně.

Jste rekordman v počtu stovek zaběhnutých pod deset vteřin. Už jste jich zvládl 84. Láká vás zakulatit to na stovku?

Určitě bych rád běhal nejméně tak dlouho, dokud se mi nepodaří dotáhnout to na tu stovku. Pod deset vteřin chci ale běžet při každém startu. Ať jsou to rozběhy, nebo semifinálové či finálové běhy. Věřím, že další stovku pod deset vteřin přidám už v úterý v Ostravě.

Reklama

Související témata: