Hlavní obsah

VIDEO: Když sprintuje koulař na MS. Cvalík ze Samoy vstoupil do historie

TEGU

I on se zapsal do historie mistrovství světa. Sedmnáctiletý Sogelu Tuvalu z Americké Samoy předvedl v kvalifikačních bězích na sto metrů druhý nejpomalejší výkon historie šampionátu 15,66 s (hůře běžel jen v Aténách 1997 pozdější mistr světa Kim Collins, jenž však byl zraněný). Na mistrovství světa v Tegu neběžela pomaleji ani žádná žena.

Foto: Sport.cz

Sogelau Tuvalu z Americké Samoy na MS v Tegu.

Článek

Student z malého ostrova v jižním Pacifiku měl pro mistrovství světa jiné plány, což je znát na jeho postavě – chtěl soutěžit v kouli. Jenže v ní nezdolal limit, a zástupci federací, které nemají žádného atleta se splněnými kritérii, můžou svého zástupce vyslat jen do běhů.

„Ale pro mě je to splněný sen,“ jásal i tak nad osobním rekordem, k němuž jako jediný muž na startu ani nepotřeboval tretry. „Poslední měsíc jsem trénoval čtyři hodiny denně a vyplatilo se,“ odlétal Tuvalu z Jižní Koreje spokojený.

Mrzet ho může snad jen to, že po zavedení kvalifikačních běhů neměl šanci poměřit síly i s Usainem Boltem a spol. K tomu, aby postoupil alespoň do rozběhů, by ze svého výkonu musel minimálně tři vteřiny ubrat. I druhý nejpomalejší sprinter Orrin Ogumoro Pharmin ze Severních Marian zvládl nejkratší trať o tři sekundy rychleji.

Reklama

Související témata: