Hlavní obsah

Výškařka Mahučichová získala pro napadenou Ukrajinu zlato na halovém MS

Výškařka Jaroslava Mahučichová získala pro napadenou Ukrajinu zlato na halovém mistrovství světa. Dvacetiletá atletka si premiérový globální titul v kariéře zajistila překonáním 202 centimetrů na první pokus. Stříbrné Australance Eleanor Pattersonové nestačil ani první životní skok přes dva metry.

Foto: @rosya_dp

Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová.

Článek

Úřadující vicemistryně světa pod širým nebem a bronzová olympijská medailistka Mahučichová do Bělehradu přijela po útrapách posledních týdnů, když ji doma v Dnipru vzbudily 24. února nad ránem ruské bomby a pak strávila několik dní ve sklepě. Do srbské metropole dorazila po třídenní strastiplné cestě 9. března. Vrchol halové sezony navzdory narušené přípravě a náročné osobní situaci zvládla výborně, i když ne bez komplikací.

Zaváhala na 192 centimetrech a ztrácela na bezchybné závodnice v čele s Pattersonovou a reprezentantkou Kazachstánu Naděždou Dubovickou. Druhá jmenovaná vedla po výšce 198, protože jako jediná měla v té době čistý zápis. Dva metry ale nepřekonala, takže na ni zbyl bronz. Pátá žena loňské olympiády Pattersonová se dostala do vedení druhým úspěšným pokusem na laťce ve výšce 200 centimetrů.

Koncovka ale patřila mladé Ukrajince. Na dvou metrech se zachránila třetím pokusem, při němž měla velkou rezervu, a skvělé aktuální rozpoložení následně proměnila v úspěch i o dva centimetry výše. Na to už Australanka nedokázala zareagovat. Dorostenecká mistryně světa z roku 2017 Mahučichová tak získala první světové zlato v seniorské kategorii.

O medaile se dopoledne bojovalo také v sedmiboji. Olympijský vítěz Damian Warner nejdříve navýšil náskok, když výkonem 7,61 sekundy předvedl na 60 metrů překážek nejrychlejší čas historie na HMS při sedmiboji. V tyči napotřetí překonal laťku ve výšce svého osobního rekordu 490 centimetrů, ale jeho švýcarský pronásledovatel Simon Ehammer si vylepšil halové maximum na 510 centimetrů a dostal se do vedení. Získal zatím 5634 bodů a před závěrečným kilometrem má náskok 23 bodů. V běhu na 1000 metrů má Warner výrazně lepší osobní halový rekord.

Výsledky halového mistrovství světa v atletice
Finále mužů
Sedmiboj (po 6 disciplínách)
1. Ehammer (Švýc.) 5634 b. (60 m: 6,72 - dálka: 804 - koule: 14,23 - výška: 205 - 60 m př.: 7,75 - tyč: 510)
2. Warner 5611
3. Moloney (Austr.) 5504
Finále žen
Výška
1. Mahučichová (Ukr.) 202
2. Pattersonová (Austr.) 200
3. Dubovická (Kaz.) 198
Rozběhy 60 m př.
1. Sambaová-Mayelaová (Fr.) 7,91,...
35. Jiranová (ČR) 8,25 - nepostoupila do semifinále

Reklama