Hlavní obsah

Ze sportovní hvězdy usvědčeným vrahem. Pistorius po 9 letech na svobodě, čelí hrozbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl symbolem propojení sportu s parasportem, dokazoval, že ani vrozené postižení nemusí zničit sny o soubojích s nejlepšími na světě. Oscar Pistorius se stal uznávanou hvězdou, jejíž popularita přesahovala svět sportu. Až do 14. února 2013. Tento den změnil jeho obraz i život, když zavraždil svou přítelkyni. Od pátku je opět na svobodě.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius na cestě k soudu v roce 2016.

Článek

Jihoafričan, jemuž byly pod koleny amputovány nevyvinuté končetiny v jedenácti měsících života, se s pomocí protéz stal šestinásobným paralympijským vítězem.

Ale po dlouhých právních tahanicích ohledně jeho protéz si vymohl právo startu i na olympiádě v Londýně 2012 jako první sportovec s dvojitou amputací. Na 400 m postoupil do semifinále, na atletickém mistrovství světa v Tegu 2011 dokonce se čtvrtkařskou štafetou získal stříbro.

S přezdívkou Blade Runner se stal inspirací pro postižené sportovce po celém světě, v rodné zemi byl celebritou. V roce 2013 měl být i jednou z ozdob ostravské Zlaté tretry, jenže v únoru se z Jihoafrické republiky začala šířit šokující zvěst.

Pistoriova přítelkyně modelka Reeva Steenkampová byla v jejich domě v Pretorii zavražděna v koupelně zbraní atleta. Ten opakoval i u pozdějších soudních líčení, že ho probudil zvuk a pak opakovaně střílel přes dveře v domnění, že v koupelně se nachází lupič. Podle žalobce se ale Steenkampová v koupelně před Pistoriusem schovávala.

V roce 2014 byl atlet odsouzen za zabití z nedbalosti, po odvolání žalobce byl jeho čin překvalifikován na vraždu a trest byl navýšen o dalších třináct let, poté nastoupil do vězení. I díky účasti v programu setkávání s pozůstalými, kdy se stýkal s otcem své partnerky, byl podmínečně propuštěn už letos v 37 letech.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius před soudem odložil své protézy.

Součástí podmínky Pistoriova propuštění je zákaz opuštění pretorijské oblasti, pití alkoholu či komunikace s médii až do uplynutí celého trestu v roce 2029. Zároveň bude monitorován a musí se účastnit terapií ke zvládání stresu a proti násilí na ženách.

Otec Steenkampové mezitím zemřel, její matka prohlásila, že není přesvědčená o Pistoriusově dostatečné rehabilitaci. „Ale odpustila jsem mu už dávno. Nemohla bych žít, kdybych se upínala jen ke zlobě,“ prohlásila.

Pistorius by měl žít v domě svého strýce, který je hlídaný, ale podle stanice Fox News už dostal několik varování, že by mohl být terčem jihoafrického podsvětí toužícího po odplatě.

Reklama