Hlavní obsah

Ultimátum urychlilo emotivní rozlučku. Pětinásobná česká olympionička už ostrý závod nepřidá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako malá sledovala přenos z barcelonské olympiády a zasnila se, že by pod pěti kruhy chtěla taky startovat. Nakonec se to Evě Vrabcová Nývltové povedlo třikrát v běhu na lyžích a dvakrát v atletice. V 37 letech se bronzová medailistka z ME v maratonu s kariérou loučí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Evy Vrabcová Nývltová ohlašuje konec kariéry.

Článek

Kdy a proč jste se takto rozhodla? Kvůli potížím s achilovkami?

Ty jsou v pořádku, ale kyčle ne. Bylo tam víc věcí, ať už zdraví, nebo vztahy. Definitivní rozhodnutí padlo, když mi dali na Olympu nůž na krk, že musím ve Valencii zaběhnout čas pod 2:30 a nepustili mě na soustředění. Jinak bych to asi ještě zkusila.

Foto: Profimedia.cz

Eva Vrabcová Nývltová během olympijských her 2014 v Soči.

O jakém momentě kariéry se vám bude ještě dlouho zdát?

Mně se zdá o sportování často, i dneska jsem měla sen, že jsem skončila kariéru a pak vyhrála mistrovství Evropy. Ale vzpomínek je spousta, lyžování je trochu upozaděné, i když jsem byla pátá na olympiádě, ale atletika přinesla víc zážitků, přátele, druhou rodinu. Byly to naplněné roky. Mám trochu zničené zdraví, nebyla jsem na maturitním plese, ale stálo to za to.

Je znát, že loučení je pro vás emotivní.

Je to hrozné, i tím, že to není úplně dobrovolné, ale kvůli zdraví. Ale musím poděkovat všem, kdo při mně stáli v čele s manželem Martinem, který mě i trénoval. Měl by mít svatozář, před závody to se mnou bylo náročné. (úsměv)

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Eva Vrabcová Nývltová zůstane atletice věrná i nadále.

Už žádný třeba půlmaraton či lyžařský závod Ski Classics tedy nepřidáte?

Neříkám, že nebudu běhat vůbec. Nebude to na profi úrovni, ale běhání miluju, tak snad si nějaký závod RunCzech zaběhnu. A Ski Classics už asi ne, což mě mrzí. Chystala jsem se, ale hodila mi do toho vidle mononukleóza. Teď už se chci věnovat své nové práci.

Co to bude? V RunCzechu mluví v nadsázce o projektu Eva hledá Emila.

Koncept týmu RunCzech Racing funguje od roku 2014, běhala v něm řada rekordmanů i medailistů, teď je cílem rozšířit ho na české atlety, aby se pozvedla úroveň českého běhu. Vzniká tým mladých závodníků, kterým chceme vytvořit podmínky, jsou v něm jako tahoun Jirka Homoláč, pak Patrk Vebr, Damián Vích, Martin Zajíc a Julia-Anna Lily Bell. A já se je budu snažit vést a poskytovat jim servis, aby se mohli dostat tam, kam já, nebo ještě dál.

Kam to zatím nejvíc táhne vaši téměř tříletou dceru Adélku?

Zatím ji to baví tanečně, pak ji baví Připravit, pozor, skok. Na závodech fandí, určitě ji ke sportu povedu. A pokud se ptáte, jestli lyže, nebo atletika, tak určitě atletika. (úsměv)

Reklama