Hlavní obsah

Zlobivé děvče světové atletiky. Královna sprintů dráždí, přitahuje i irituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo ji miluje, jiným je nesympatická, ale málokterému atletickému fanouškovi je lhostejná. Nová vládkyně světového sprintu rozděluje příznivce. Američanka Sha´Carri Richardsonová na sebe ráda upozorňuje křiklavými outfity, specifickým chováním, ale především samozřejmě rychlýma nohama, jak předvedla ve finále stovky na mistrovství světa. Však rychleji než ona za 10,65 s zvládly stovku v historii jen čtyři ženy.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Sha´Carri Richardsonová oslavuje zlato ze sprintu na MS v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Když ji na tiskové konferenci po zlatém závodě oslovili křestním jménem tak, že to neodpovídalo jejím představám, hned se ozvala. „Jmenuji se Sha´Carri,“ řekla s důraznou dikcí.

Na to si ostatně potrpí, podobně školila z výslovnosti předloni na Zlaté tretře v Ostravě: „Mé jméno je unikátní, chci, abyste ho vyslovovali správně.“ Už tehdy působila ve společnosti vesměs usměvavých atletických hvězd velmi odměřeně a chladně.

Bez náznaku pokory pak na Twitteru vyťukala, že v Ostravě byla poprvé a naposledy, protože ji vůbec nenadchla. „Není to maska, ona je prostě svá,“ diplomaticky vzpomíná na její ostravskou anabázi manažer mítinku Alfons Juck.

Ve svých 23 letech už toho nejen v atletickém světě stihla spoustu. V roce 2019 zaběhla juniorský světový rekord 10,75 s, měla skvěle našlápnuto mezi dospělou špičkou. Jenže na první velkou medaili si počkala čtyři roky. Vlastním přičiněním, nutno dodat.

Vítězstvím na americké kvalifikaci se nominovala do olympijského Tokia. Jenže vzorek její moči ukázal metabolity THC, zjednodušeně řečeno, že Richardsonová kouřila trávu. A ta je stále na seznamu zakázaných látek.

Marně vysvětlovala, že se snažila vypořádat s tlakem boje o olympiádu v období, kdy oplakávala úmrtí své biologické matky, s níž nežila. Ale i měsíční trest jí zamezil v Tokiu startovat.

Vrátila se opět ve formě, jenže americkou kvalifikaci na šampionát v Eugene vloni vůbec nezvládla, neběžela finále stovky ani dvoustovky. Letos už zvládla nástrahy domácí kvalifikace i samotného mistrovství světa, byť ze semifinále prošla až na čas.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Američanka Sha´Carri Richardsonová po triumfu ve finále sprtintu na MS.

Richardsonová, kterou vychovávaly babička s tetou, často akcentuje rasovou otázku a podporuje LGBTQ komunitu. Sama v minulosti přiznala vztah s jamajskou sprinterkou Janeek Brownovou. Ta pak médiím tvrdila, že soužití bylo plné slovního, psychického i fyzického týrání.

Hodně radikální bývá Richardsonová na sociálních sítích, byť se to občas obrátí proti ní. Jako když letos zveřejnila video, jak v letadle odmítá vypnout telefon, a stevarda, jenž ji k tomu vyzývá, obviňuje z obtěžování. Kapitán ji pak nechal vyvést z letadla, což ostatní cestující ocenili potleskem. Marně ho upozorňovala, že neví, s kým mluví…

Richardsonová má ale obrovskou fanouškovskou základnu. „Mně se líbí, že závodí v tom, v čem se cítí dobře,“ oceňuje například nejrychlejší Češka současnosti Karolína Maňasová. Dva a půl milionu fanoušků sleduje Richardsonovou na Instagramu, kde předvádí svá tetování, paruky, originální líčení či dlouhé umělé nehty.

S nimi po vzoru světové rekordmanky Florence Griffithové-Joynerové běžela i budapešťské semifinále, ale po nepovedeném startu si je na finále radši sundala. Zjevně se vyplatilo.

„Říkala jsem vám, že nejsem jen zpátky. Jsem ještě lepší,“ vzkázala vzletně světu po triumfu z deváté dráhy. „Ta ke mně perfektně seděla. Měla jsem tam svůj svět, stejně jako ho mám v celém životě," vyznala se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.