Hlavní obsah

Afričanům vadí rasismus. Incident, po němž Srb přišel o ledvinu, označili za nešťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalisté Jižního Súdánu si díky výkonům na mistrovství světa zajistili jako nejlepší africký tým letenky na olympiádu do Paříže. Jejich sympatické vystoupení ale zastínil incident, v němž Nuni Omot způsobil vážné zranění Borišovi Simaničovi. Srbský basketbalista přišel o ledvinu a jeho další sportovní budoucnost je nejistá.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Basketbalista Jižního Súdánu Nuni Omot na MS.

Článek

Sám Omot vyjádřil nad zprávou o zdravotním stavu soupeře zármutek. „Žádný hráč by si tím neměl projít. Modlím se za Simaničovo uzdravení a brzký návrat na hřiště,“ uvedl osmadvacetiletý dlouhán, na kterého se snesla zloba nejen srbských fanoušků.

Jihosúdánská basketbalová federace ve svém prohlášení odsoudila rasismus a obtěžování namířené proti Omotovi. „Basketbal je uznávaný sport, který má lidi sbližovat, a ne sloužit jako nástroj předsudků. Sudí incident přezkoumali, a u Omota nebylo shledáno žádné provinění… Událost byla neúmyslná a nešťastná,“ píše se v komuniké.

Ze záznamu je však jasně patrné, že Omot ve snaze udělat si pod košem místo, pouští levou rukou míč a loktem cíleně zasahuje Simaniče do boku. Vše navíc proběhlo necelé dvě minuty před koncem rozhodnutého zápasu, který Srbsko ovládlo 115:83. Bylo to úplně zbytečné.

Vítězové hned reklamovali úmyslný úder a Omot se pak srbskému soupeři omlouval. Simaničův stav si ale vyžádal urgentní převoz do nemocnice v Manile, kde se hráč španělské Zaragozy podrobil operaci, po níž nastaly komplikace a byla mu odstraněna ledvina.

Srbové tak ve čtvrtfinále bojovali i za zraněného parťáka a proti Litvě zahráli skvěle. Výhra 87:68 jim zajistila účast mezi nejlepší čtyřkou. O finále si to rozdají s vítězi středečního souboje Kanada - Slovinsko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články