Hlavní obsah

Basketbalisté Connecticutu popáté ovládli americkou univerzitní ligu

Americkou univerzitní basketbalovou ligu ovládli popáté hráči z Connecticutu. Ve finále v Houstonu zvítězili UConn Huskies nad týmem univerzity San Diego State 76:59. Zápas na stadionu NRG, který obvykle hostí zápasy amerického fotbalu, sledovalo přes 72 tisíc diváků.

Foto: Troy Taormina, Reuters

Basketbalisté Connecticutu s trofejí pro vítěze americké univerzitní ligy.

Článek

Connecticut navázal na tituly z let 1999, 2004, 2011 a 2014 dominantním způsobem. V play off vyhrál všech šest utkání dvouciferným bodovým rozdílem.

Cenu pro nejlepšího hráče závěrečného turnaje obdržel pivot Adama Sanogo, který přispěl ve finále k vítězství Connecticutu 17 body a 10 doskoky. V šesti zápasech play off měl rodák z Mali průměr 19,6 bodu a 9,8 doskoku. Svůj tým vedl jednadvacetiletý hráč za vítězstvím přesto, že coby muslim v období ramadánu držel půst.

"Hraje basket teprve šestým rokem a je jako houba," řekl trenér vítězů Dan Hurley. "Jeho tréninková morálka je mimo všechna měřítka. Sleduje mraky filmů. Naučil se toho strašně moc," chválil svého svěřence, který původně chtěl hrát fotbal a z Mali měl namířeno za studiem do Francie.

Ženský titul získaly basketbalistky Louisiany, které v nedělním finále zdolaly Iowu 102:85. Iowě nepomohlo 30 bodů rozehrávačky Caitlin Clarkové, jež se předtím v semifinále proti Jižní Karolíně blýskla 41 body. V závěrečném turnaji nastřílela 191 bodů a překonala 30 let starý rekord Sheryl Swoopesové (177), pozdější trojnásobné olympijské vítězky a čtyřnásobné šampionky WNBA.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.