Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka deklasovali Opavu a jsou výhru od titulu

Basketbalisté Nymburka deklasovali doma ve třetím ligovém finále Opavu 110:65 a dělí je jediná výhra od rekordního 18. mistrovského titulu v historii. Úřadující šampioni se ujali v sérii hrané na tři vítězství vedení 2:1 a mohou cestu za obhajobou završit ve čtvrtek v hale soupeře. Případné páté finále by se hrálo v neděli opět v Nymburce.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Colbey Ross z Nymburka a Jan Švandrlík z Opavy.

Článek

Středočechy, kteří v české lize panují nepřetržitě od roku 2004, vedl k jasnému vítězství 17 body americký rozehrávač Jerrick Harding. Dalších 16 bodů vstřelil Lukáš Palyza. Nejlepším opavským střelcem byl s 14 body Filip Zbránek.

Nymburk doma zvítězil i ve 239. zápase po sobě a nechal zapomenout na předchozí porážku z Opavy, kde ve druhém finálovém duelu prohrál 76:78. Český hegemon v neděli poznal přemožitele v ligovém play off po 42 zápasech a nestačil na Slezany potřetí v této sezoně. Předtím s nimi prohrál také v základní části soutěže a ve finále domácího poháru.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Luboš Kovář z Nymburka zakončuje.

Zatímco v neděli prohrával Nymburk na hřišti Opavy v úvodu 0:14, tentokrát zahájil domácí duel lépe a vstřelil prvních šest bodů. Po necelých čtyřech minutách si Středočeši vypracovali díky sedmi bodům Martina Kříže vedení 16:2. Slezané jejich nástup zastavili, dvěma trojkami je vrátil na jednociferné manko kapitán Šiřina, přesto hosté první čtvrtinu prohráli o devět bodů.

Nymburk pokračoval v dobré obraně, kombinační hře a jeho náskok narůstal. Hosté se snažili držet na dostřel tříbodovými pokusy, za první poločas ale proměnili jen pět střel z 22 a v průběhu druhé čtvrtiny nedokázali přes šest minut skórovat. Obhájce titulu proto utekl šňůrou 19:0 do třicetibodového vedení (56:26) a s tímto náskokem šel i do kabin. Jeho střeleckým lídrem byl tou dobou s 12 body Harding.

Opavský tým trenéra Petra Czudka hrál bez zraněných Rostislava Dragouna, Radima Klečky, Keenana Gumbse, Radovana Kouřila či Luďka Jurečky a nedokázal ani po přestávce najít recept na aktivní obranu. Přestože Slezané zápas nezabalili, Nymburk pokračoval v útočném představení a na konci třetí čtvrtiny jeho náskok přesáhl 40 bodů. Domácí fanoušky v tu chvíli pobavili také efektními smečemi Luboš Kovář nebo Harding.

I přes jisté vedení vyhrál Nymburk také závěrečnou část. Pět a půl minuty před koncem zlomil dvacetiletý František Rylich stobodovou hranici a potvrdil střeleckou dominanci domácích, v jejichž barvách zaznamenalo sedm hráčů dvojciferný počet bodů. Úřadující šampioni zvítězili za ovací obecenstva vstoje o 45 bodů a zaznamenali proti Opavě nejvyšší vítězství v této sezoně.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:
Nymburk - Opava 110:65 (30:21, 58:28, 86:46)
Nejvíce bodů: Harding 17, Palyza 16, Kříž 13 - Zbránek 14, Slavík 10, Mička 9. Fauly: 24:24. Trestné hody: 20/15 - 19/16. Trojky: 13:9. Doskoky: 52:32.

Reklama

Související témata: