Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka zvítězili nad Opavou a sahají po titulu

Nymburk

Basketbalisté Nymburka zvítězili v úvodním finálovém utkání nad Opavou 102:73 a už jen jeden krok je dělí od 17. mistrovského titulu v historii. V sérii hrané na dva vítězné zápasy se ujali vedení 1:0 a po loňské odmlce způsobené pandemií koronaviru mohou slavit již v pondělí, kdy se na severu Moravy uskuteční od 16:30 druhý duel. Případné třetí finále je v plánu ve středu opět v Nymburku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Retin Obasohan z Nymburka, Jakub Slavík z Opavy ve finále play off basketbalové ligy mužů

Článek

Středočechy, kteří na domácí scéně kralují nepřetržitě od roku 2004, táhl k triumfu v prvním finále 17 body Jerrick Harding. Dalších 16 bodů nastřílel Retin Obasohan. Opavě nepomohlo ani 15 bodů Radovana Kouřila. Nymburk tak Slezany porazil ve 24. zápase po sobě a v rámci finálových klání natáhl sérii na 27 výher za sebou. Celkem si tak v této sezoně připsal 38. vítězství z 39 zápasů.

Díky uvolňujícím opatřením mohlo utkání navštívit 130 držitelů permanentních vstupenek a ti už od úvodního rozskoku hnali za pomocí bubnů a trumpet Nymburk vpřed. Bojovní hosté z Opavy však dokázali držet s favoritem krok a v závěru první části se dostali dokonce do šestibodového vedení 23:17. Táhl je hlavně rozehrávač Kouřil, který už tou dobou měl na kontě deset bodů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jerrick Harding z Nymburka ve finále proti Opavě.

Obhájci trofeje ale dokázali ještě ztrátu v první části stáhnout na rozdíl jednoho bodu a ve druhé čtvrtině zlepšili jak obranu, tak i napadání soupeřovy rozehrávky. Díky tomu pak utekli za stavu 30:30 do sedmibodového trháku a první poločas přece jen ukončili s vedením o pět bodů. Ač nikdo z nich tou dobou nedosáhl na dvojciferný počet bodů, hned čtyři hráči měli sedm a více bodů.

Slezané se po přestávce nevzdávali a dvakrát manko snížili na jeden bod, nicméně jejich snahy o obrat zhatil nejprve šestibodovou šňůrou Vojtěch Hruban a později na sebe brali odpovědnost svými průniky a střelami Obasahan s Hardingem. Nymburk díky nim utekl při další šňůře do vedení 69:55 a Harding měl tou dobou už 15 bodů. Třetí část tak domácí zakončili již s náskokem 17 bodů a v závěrečné desetiminutovce už nedovolili žádné drama.

Naopak v poslední minutě pokořil Jakub Tůma trojkou stobodovou hranici. Nymburk tak nastřílel v této sezoně Opavě trojciferný počet bodů už počtvrté.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 1. zápas
Nymburk - Opava 102:73 (24:25, 48:43, 77:60)
Nejvíce bodů: Harding 17, Obasohan 16, Hruban 12 - Kouřil 15, Slavík 12, Švandrlík 11. Fauly: 14:22. Trestné hody: 21/19 - 12/8. Trojky: 11:11. Doskoky: 44:44.

Reklama

Související témata: