Hlavní obsah

Česko - Litva 66:74 Basketbalisté prohráli v kvalifikaci o MS i druhý duel

Aktualizováno

Čeští basketbalisté prohráli v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2023 i druhý zápas, favorizované Litvě podlehli v Opavě 66:74. Domácímu týmu nepomohlo ani 21 bodů Tomáše Kyzlinka, v litevském dresu byl nejlepším střelcem třináctibodový Mindaguas Kuzminskas.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Lukáš Palyza a Vytenis Čižauskas z Litvy

Článek

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga tak nenapravili úvodní porážku z Bosny a Hercegoviny (90:97) a nestačili na Litvu posedmé za sebou. Češi zůstali ve skupině F bez výhry a zkomplikovali si postup do další fáze. Do ní se dostanou tři nejlepší celky, přičemž si započítají všechny dosažené výsledky.

Národní tým mohla kvůli vládnímu nařízení podpořit v opavské hale tisícovka fanoušků, přesto vytvořili i se čtveřicí litevských bubeníků bouřlivou atmosféru. Ve výběru chyběly, stejně jako proti Bosně a Hercegovině, hlavní hvězdy v čele s Tomášem Satoranským, Ondřejem Balvínem nebo Patrikem Audou.

Dorazit nemohl ani pivot Jan Veselý, o jehož příjezdu čeští zástupci v minulých dnech jednali, avšak kvůli pokračujícímu programu turecké ligy jej klub Fenerbahce Istanbul neuvolnil. V pozici kapitána nastoupil ke svému padesátému a poslednímu startu v reprezentaci domácí rozehrávač Jakub Šiřina. S ním se fanoušci loučili se vzkazem na tleskátkách: Šířo díky.

Češi měli dobrý začátek a po pěti bodech Martina Peterky a Kyzlinka utekli do osmibodového náskoku. Když se přidal sedmibodový Jaromír Bohačík, vedli v první čtvrtině 21:14. Litevci však v závěru úvodní části díky Kuzminskasovi snížili a na začátku druhé vývoj otočili na 24:23.

Tým musel ve 13. minutě opustit David Jelínek. Po trojbodovém pokusu a kontaktu s Eigirdasem Zukauskasem dopadl na palubovku a kvůli zraněnému pravému kotníku odkulhal na střídačku. Litevci následně zaznamenali šňůru deseti bodů. Těžili hlavně z doskoků, v nichž dominovali 22:12, z toho hned osm jich bylo útočných. Češi nastříleli ve druhé čtvrtině jen devět bodů a do kabin odcházeli s třináctibodovým mankem.

Ginzburgův výběr ovšem zlepšil po přestávce obranu i doskoky a dovolil soupeři jen devět bodů. Díky patnáctibodovému Kyzlinkovi a Peterkově trefě v posledních vteřinách se pak dotáhl před závěrečnou čtvrtinou na rozdíl čtyř bodů.

Když pět minut před koncem Kyzlink tříbodovou střelou otočil na 59:58, utkání zamířilo do dramatické koncovky. Osmadvacetiletý hráč USK Praha držel i dál český výběr na dostřel, jenže Litevci zvládli závěr lépe.

Po trestných hodech Butkeviciuse získali zpět čtyřbodový náskok, který ještě zvýšili po špatné přihrávce Šiřiny. Druhé vítězství favorita v kvalifikaci pak ještě pečetil střelou s klaksonem nejlepší litevský střelec Kuzminskas.

Další dva duely čekají reprezentanty v únoru. Nejprve nastoupí v Bulharsku a poté přivítají stejného soupeře na domácí palubovce.

Kvalifikace basketbalistů o postup na mistrovství světa 2023 - skupina F:
ČR - Litva 66:74 (23:19, 32:45, 50:54)
Nejvíce bodů: Kyzlink 21, J. Bohačík 13, Peterka 9 - Kuzminskas 13, Echodas 12, Zukauskas 11. Fauly: 21:21. Trestné hody: 15/9 - 19/14. Trojky: 5:6. Doskoky: 39:45.
Bulharsko - Bosna a Hercegovina 75:85
1.Litva220163:1354
2.Bosna a Hercegovina220182:1654
3.ČR202156:1712
4.Bulharsko202144:1742

Reklama

Související témata: