Hlavní obsah

Česko - Irsko 74:57Basketbalistky si dokázaly poradit s irskou tvrdostí a dělí je krok od postupu na ME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České basketbalistky v kvalifikaci na červnové mistrovství Evropy vyhrály i potřetí, když na pražské Královce porazily hodně tvrdě hrající Irsko 74:57 a udělaly tak další krok k patnácté účasti na evropském šampionátu za sebou. Reprezentantky uspěly i bez elitní pivotky Julie Reisingerové, která potřebuje doléčit zánět v patě. Při závěrečném utkání skupiny, v neděli doma proti Nizozemsku si tak k postupu mohou dovolit i prohrát, maximálně ale o čtyři body. 

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Bridget Herlihy z Irska, česká reprezentantka Veronika Voráčková.

Článek

Irsko svou tvrdostí výsledkově vzdorovalo jen do 4. minuty, než Češky našly způsob, jak na to vyzrát. Dvaadvacetibodovou šňůru domácích totiž přerušil jediný koš na druhé straně a po čtvrthodině bylo za stavu 32:14 o osudu utkání prakticky rozhodnuto.

„Hodně nám pomáhal rychlý protiútok po snadných ziscích při tlaku na balón. Držely jsme Irsko na uzdě i dobrou obranou," říkala autorka 16 bodů Veronika Voráčková.

Vedle ní se při zakončení odvážně prosazovala i 24letá Natálie Stoupalová, navíc Češky si dobrým pohybem vynucovaly nejen irské ztráty míče, ale i fauly. Soupeřky se naopak na čáru trestných hodů dostaly teprve ve třetí čtvrtině, kdy reprezentantky udržovaly bezpečný náskok.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Sarah Hickey z Irska, česká reprezentantka Kateřina Zeithammerová a Edel Thornton z Irska

Irkám se ale přece jen podařilo zabetonovat vymezené území pod košem, čímž nutily národní tým k časté střelbě zdálky. Z 34 českých trojkových pokusů jich spadlo do koše ale jen osm.

A protože bilance na doskoku byla téměř shodná, tak se ve druhé půli, kdy už reprezentantky hodně střídaly, rozdíl ve skóre už nijak výrazně nepohnul. „Trochu nám dělala potíže irská zóna, ale zvládly jsme to," připustila Stoupalová.

Měly jsme utkání pod kontrolou, ale byly tam i úseky, kdy se nám hra moc nevedla. Tým prochází generační proměnou a spousta holek má ještě rezervy, zejména v útočné sebedůvěře. Vždycky si ale pomohly kvalitní obranou po celém hřišti," hodnotila česká trenérka Romana Ptáčková.

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2023 v Praze - skupina I:
Česko - Irsko 74:57 (26:14, 43:27, 58:39)
Sestava a body Česka: Voráčková 16, Vyoralová 7, Březinová 8, G. Andělová 3, Hamzová 2 - Stoupalová 16, Holešínská 10, Sklenářová 6, Effangová 3, Zeithammerová 2, Paurová 1, Čechová.
Nejvíce bodů Irska: E. Thorntonová 16, Herlihyová 15, Finnová a Meliaová po 9.
Fauly: 23:19. Trestné hody: 21/16 - 12/10. Trojky: 8:9. Doskoky: 48:41.
1.ČESKO330215:1776
2.Nizozemsko321207:1875
3.Irsko404227:2854

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články