Hlavní obsah

Fenerbahce - USK Praha 83:74Basketbalistky USK Praha na finále Evropské ligy nedosáhly

Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha se do finále Evropské ligy neprobojovaly. V semifinále Final Four podlehly v Istanbulu domácímu týmu Fenerbahce 74:83 a zahrají si v neděli o třetí místo se Salamankou. Turecký tým cílí na první titul v historii, ve finále vyzve Šoproň.

Foto: Twitter@TrendBasket

Tereza Vyoralová z USK brání útok domácí Brii Hartleyové z Fenerbahce Istanbul.

Článek

Českým mistryním nestačilo ani 22 bodů rozehrávačky Teji Oblakové. Brionna Jonesová vstřelila o bod méně, Alyssa Thomasová zaznamenala s 12 body a 14 doskoky double double. Domácí celek, který byl před turnajem pasován do role hlavního favorita, táhla před plnou halou Alina Jagupovová s 24 body.

Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové, která oslavila den před zápasem 68. narozeniny, vypadly při páté účasti ve Final Four počtvrté za sebou v semifinále. Do boje o titul se dostaly jen v roce 2015, kdy doma v Praze turnaj vyhrály. V neděli se pokusí získat třetí místo stejně jako před třemi lety.

USK v bouřlivé atmosféře držel od začátku se soupeřem krok a domácí hráčky teprve v závěru první čtvrtiny utekly do sedmibodového trháku. Fenerbahce ve druhé části získalo v jednu chvíli devítibodový náskok, české mistryně ale zlepšily obranu a díky třináctibodové šňůře otočily navzdory pískotu vývoj duelu na 41:36.

Tým trenérky Hejkové předčil tou dobou soupeře hlavně v doskocích. V nich dominoval poměrem 22:12, z toho dvanáct bylo útočných. Hráčky USK tak šly v poločase do kabin se sedmibodovým vedením a Thomasová už měla na kontě 12 bodů a 10 doskoků.

Pražanky měly navíc výborný úvod druhé části, dál trestaly ztráty Fenerbahce a dostaly se do vedení o třináct bodů. Turecký tým se v této pasáži těžko dostával do semknuté obrany soupeře. Favorita ale přeci jen strhla důležitými trojkami bývalá hráčka USK Amanda Zahuiová a spolu s týmem trenéra Víctora Lapeni ožilo i publikum.

V závěru třetí čtvrtiny navíc USK přišel o Márii Condeovou, která si po jednom ze soubojů poranila rameno. Autorka 11 bodů už do konce zápasu nenastoupila.

Pražanky, které už tak nastupovaly v úzké rotaci sedmi hráček, sice zahájily poslední část s vedením 63:59, o náskok ale proti nabuzenému soupeři brzy přišly. Fenerbahce šňůrou třinácti bodů strhlo zápas na svoji stranu a vedle osmnáctibodové Zahuiové vytleskali fanoušci i nejlepší střelkyni Jagupovovou. USK v závěru ještě rychlými body snížil ztrátu na jednociferné manko, víc už ale nezvládl.

Šoproni se podařila při páté účasti ve Final Four proti Salamance odveta za minulou sezonu. Maďarský tým tehdy podlehl v semifinále španělskému soupeři 61:72 a skončil nakonec čtvrtý. Salamanca, která při čtvrtém startu ve finálovém turnaji obhajovala loňské druhé místo, neuspěla v semifinále Final Four poprvé v historii.

Vítězný tým trenéra Davida Gaspara táhla srbská reprezentantka Jelena Brooksová, autorka 27 bodů. Dařilo se i pivotce Bernadette Hatarové, jež s 15 body a 10 doskoky zaznamenala double double. Salamance nestačilo ani 23 bodů nejužitečnější hráčky tohoto ročníku soutěže Kahleah Copperové.

Copperová byla hlavní tváří svého týmu zejména ve druhé půli, kdy Salamanca zaostávala už o 17 bodů. Díky stíhací jízdě pod vedením americké střelkyně se španělský celek dotáhl šest minut před koncem na sedmibodové manko. V dramatickém závěru se Salamanca přiblížila dokonce na rozdíl čtyř bodů, Šoproň si ale v koncovce postup již utéct nenechala.

Maďarský tým si zopakuje finálovou účast z roku 2018. Tehdy nestačil na Jekatěrinburg. Ten letos ve Final Four chybí, neboť ruské týmy byly po invazi Ruska na Ukrajinu ze soutěže vyloučeny.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Istanbulu - semifinále:
Fenerbahce Istanbul - ZVVZ USK Praha 83:74 (28:23, 38:45, 59:63)
Nejvíce bodů: Jagupovová 24, Zahuiová 18, McBrideová 15 - Oblaková 22, Jonesová 21, Thomasová 12. Fauly: 19:20. Trestné hody: 13/10 - 18/13. Trojky: 11:1. Doskoky: 30:39.
Salamanca - Šoproň 69:74 (13:22, 31:47, 52:64)
Nejvíce bodů: Copperová 23, Cazorlaová a K. L. Samuelsonová po 9 - Brooksová 27, Hatarová 15, Williamsová 13.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.