Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha získaly rekordní 16. titul

Basketbalistky ZVVZ USK Praha porazily doma ve třetím finále Žabiny Brno 74:51 a slaví v samostatné lize rekordní šestnáctý titul. Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové ovládly sérii 3:0 na zápasy a triumfovaly v nejvyšší soutěži po dvanácté za sebou. V součtu s federální ligou se USK osamostatnil s 24 tituly v čele historického pořadí před jiným pražským celkem Spartou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hráčky USK Praha slaví s trofejí pro vítězky.

Článek

USK neprohrál žádné utkání už v deváté sezoně za sebou a drží v lize sérii 245 výher. Pražanky naposledy zaváhaly v roce 2013 právě se Žabinami (tehdy IMOS Brno) ve třetím finále. Brněnský tým, který má na kontě čtrnáct titulů a dostal se do série o titul po třech letech, drží aktuální rekord s 256 triumfy za sebou. Tento milník bude USK atakovat v příští sezoně.

Ocenění pro nejužitečnější hráčku finálové série obdržela kapitánka staronových šampionek Teja Oblaková. Slovinská rozehrávačka zaznamenala ve třetím duelu 11 bodů a šest asistencí. Nejlepší střelkyní byla její spoluhráčka Brionna Jonesová, která k 24 bodům přidala 11 doskoků. Double double měla i druhá americká hráčka pražského týmu Alyssa Thomasová za 10 bodů a 10 doskoků.

Čtvrtý tým tohoto ročníku Evropské ligy chtěl před svými fanoušky v hale Královka navázat na předchozí finálové výhry 78:44 a 82:47. Ještě před úvodním výhozem převzala trenérka Hejková státní vyznamenání za zásluhy o slovenský sport.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenérka USK Praha Natália Hejková uděluje pokyny svým svěřenkyním.

Pražanky, které se musely obejít bez rozehrávačky Terezy Vyoralové, měly povedený úvod a díky třem rychlým trojkám Veroniky Voráčkové utekly brzy do vedení 13:6. USK pokračoval v jistém výkonu a díky úspěšnosti střelby 73 procent vyhrál první část 37:14. Povedenou desetiminutovku domácích korunovala střelou s klaksonem z poloviny hřiště Oblaková.

Náskok USK narůstal i ve druhé čtvrtině a také díky 19 bodům Jonesové odcházely Pražanky k poločasové přestávce s náskokem 53:22. Během pauzy dostala ocenění hlavního partnera Renomia pro nejlépe doskakující hráčku základní části Monika Grigalauskytéová z Žabin. Litevská podkošová hráčka zaznamenala proti USK do poločasu 10 bodů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alyssa Thomas z USK Praha střílí, brání Monika Grigalauskyté z týmu Žabiny Brno.

Brňanky sice po přestávce hru vyrovnaly, dlouho se jim ale nedařilo stlačit manko pod 30 bodů. Jonesová s Thomasovou už měly před závěrečnou čtvrtinou na svém kontě double double. Přestože trenérka Hejková dala v závěru prostor mladým hráčkám z lavičky, USK již žádné drama nedovolil a zakončil finálovou sérii vítězstvím o 23 bodů.

Finále play off basketbalové ligy žen - 3. zápas:
USK Praha - Žabiny Brno 74:51 (37:14, 53:22, 65:33)
Nejvíce bodů: Jonesová 24, Voráčková 17, Oblaková 11 - Grigalauskytéová 12, Hamzová 11, Vondráčková, Šoukalová obě 7. Fauly: 15:16. Trestné hody: 11/9 - 13/10. Trojky: 9:3. Doskoky: 42:39. Konečný stav série: 3:0.

Reklama