Hlavní obsah

Basketbalistky Žabin porazily Miškovec i v odvetě a jsou v osmifinále Eurocupu

Basketbalistky Žabin porazily v odvetě prvního kola play off Evropského poháru Miškovec 76:69 a při své premiéře ve druhém nejvýznamnějším evropském poháru si zajistily postup do osmifinále. První duel na východě Maďarska vyhrály Brňanky před týdnem 61:57. Dnes k vítězství nejvíce přispěla Natalie Stoupalová, autorka 24 bodů, double double si připsala Anna Jurčenková se 14 body a 11 doskoky.

Foto: Twitter @wheatonbrando

Ilustrační foto

Článek

Na dalšího soupeře si Brňanky musejí počkat. Odveta Tango Bourges - London Lions byla kvůli čtyřem covidovým případům v týmu britského mistra odložena na 5. ledna. Londýňanky vyhrály první duel doma o bod, přesto zůstává Bourges velkým favoritem na postup. "Necháme se překvapit, z postupového hlediska by byl asi přijatelnější Londýn, ale zápasy s Bourges by byly velkou školou," řekl trenér domácích Viktor Pruša.

Brňanky i v odvetě vsadily na výbornou obranu a nepustily maďarský tým, jemuž chyběla americká opora Cheridene Greenová, ke střelbě. První trojku daly hostující hráčky až v poslední minutě prvního poločasu. Brněnskou ofenzivu dnes táhly Stoupalová a Bria Holmesová, ve druhé půli se přidala i další pivotka Jurčenková. Naopak se neprosadila Petra Záplatová, autorka 30 bodů v prvním utkání. Dnes se její střelecké konto zastavilo na pouhých dvou bodech z jedenácti pokusů.

"Naší obrovskou výhodou je, že máme v týmu více střelkyň. Když se nedaří jedné, zaskočí další," pochválil své svěřenkyně Pruša. "Holky mi to hezky dávaly do pozic a jsem ráda, že se mi střelecky na rozdíl od prvního duelu dařilo," uvedla Stoupalová.

I bez příspěvku tradiční opory Záplatové náskok Žabin pozvolna narůstal. Na konci první půle byl rozdíl i jedenáctibodový, v závěru třetí čtvrtiny dokonce třiadvacetibodový. To však vneslo do řad brněnských hráček možná až velký klid a polevení v důsledné obraně. Maďarky náskok stáhly, ale otočit postupovou matematiku se jim už nemohlo podařit. "Bylo to dílo celého týmu postaveném zase na skvělé obraně hlavně v první půli," shrnul Pruša.

Evropský pohár basketbalistek - 1. kolo play off, odveta:
Žabiny Brno - DVTK Miškovec 76:69 (16:14, 35:28, 62:39)
Nejvíce bodů: Stoupalová 24, Holmesová 15, Jurčenková 14 - Hayesová 23, Jovanovičová 17, Kissová 11. První zápas: 61:57, postoupily Žabiny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.