Hlavní obsah

Basketbalisty povede Španěl Ocampo, bývalý kouč Satoranského v Seville

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu cizinec. Národní tým basketbalistů povede 47letý Španěl Diego Ocampo, který má zkušenosti od ligových celků z rodné země a Německa, v minulosti trénoval i španělskou reprezentaci do 16 let. Při Ocampově působení v Seville patřil mezi jeho svěřence i Tomáš Satoranský, v Zaragoze pak později Vít Krejčí.

Foto: Profimedia.cz

Španěl Diego Ocampo je novým koučem české basketbalové reprezentace.

Článek

„Pro mě je to opravdu velká příležitost, že jsem byl osloven českou stranou, a dostávám šanci vést reprezentaci, v níž je spousta dobrých hráčů. Všechno šlo přirozenou cestou, nemyslím, že bych o ten post nějak bojoval, ale protnuly se naše představy,“ řekl Ocampo, jenž má vedle dvou zmíněných španělských celků v trenérském životopise i další klubové štace jako Murcia, Estudiantes Madrid, Badalona, Manresa či německý Frankfurt.

Španělské kadety přivedl před čtrnácti lety k evropskému zlatu. „Uvědomuji si, že národní tým dospělých vyžaduje jinou práci. Musíme víc dbát na týmový duch, udržet atmosféru, respektovat mentalitu, ale v práci, tedy při tréninku a zápasech, je to všude stejné. Nikomu nic neodpustím. Odmakat se musí všechno na sto procent,“ mínil Ocampo.

Smlouvu s národním týmem uzavřel na dva roky plus další dva roky opce. „Počítáme v podstatě se čtyřletým kontraktem,“ doplnil šéf českého basketu Miroslav Jansta. Nový kouč má od něj jasně dané cíle, kvalifikovat Česko na ME 2025 a zapojit nastupující generaci hráčů do reprezentačního celku.

„Jde o výzvy, které rád přijímám. Mladí mají talent, ale musí ukázat hlavně chuť na sobě dělat, pak jim mohu být prospěšný,“ prohlásil Ocampo, jenž přiznal, že nebude hráče do ničeho tlačit. „Musí chtít sami se zlepšovat, ta vlastní vůle může být hybnou silou,“ naznačil.

„Je to tvrdý trenér, který ale umí ukázat i lidskou tvář. Pro mě je Diego basketbalový mentor, který mě od mých sedmnácti vedl pět let a obrovsky se podílel na rozvoji mé kariéry. Věřím, že podobný vliv bude mít i na novou generaci českých hráčů a bude je správně formovat“ tvrdil Satoranský.

Foto: Nikola Švihnosová, Sport.cz

Novým trenérem českých basketbalistů se stal Španěl Diego Ocampo.

„Máme s Diegem skvělý vztah. Rozvoj hráčských dovedností je přesně to, co omlazující reprezentace bude potřebovat,“ prohlásil Satoranský, jenž sice vynechá srpnovou předolympijskou kvalifikaci, ale s národním týmem rozhodně nekončí a věří, že mu pomůže vybojovat postup na příští evropský šampionát.

Ocampo si jako asistenta vybral krajana Lluise Rieru. „Chtěl jsem k sobě blízkého spolupracovníka s podobnou trenérskou filozofií,“ prozradil. Jako druhý asistent pak doplní realizační tým ústecký trenér Jan Šotnar.

Foto: Nikola Švihnosová, Sport.cz

Novým trenérem českých basketbalistů se stal Španěl Diego Ocampo.

Novým generálním manažerem reprezentace bude Jiří Welsch, jeden z pěti Čechů, kteří si zahráli NBA. „Beru to jako přidělenou roli a jako její hlavní náplň beru udržování kontaktu s hráči, zajištění jejich účasti na reprezentačních akcích a vytvoření komfortního servisu pro ně,“ uvedl

„Přichází nová epocha po deseti letech, kdy národní tým úspěšně vedl Ronen Ginzburg. Máme nového kouče ze Španělska, což je basketbalová velmoc. Věřím, že k nám přenese nejvyšší trenérské standardy,“ doplnil Welsch.

Reklama

Související témata: