Hlavní obsah

Beckenbauer: Francii může na Euru ohrozit jen Nizozemí a Itálie

PRAHA

Jednoznačného favorita nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbale má Franz Beckenbauer. Podle legendárního fotbalisty se nejlepší reprezentační koktejl podařilo namíchat francouzskému kouči Jacquesu Santinimu. "A Francii mohou ohrozit jen dvě strany: Itálie a Nizozemsko," soudí Beckenbauer v komentáři pro deník Právo.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

"Trochu se po výsledcích této sezóny obávám o německý tým. Každý, kdo viděl, jak německé kluby byly vyřazeny z Ligy mistrů a Poháru UEFA, shledal, že staré úsloví Garyho Linekera už zní poněkud nepatřičně.

"Fotbal je jednoduchá hra, trvá 90 minut a nakonec vždycky vyhrají Němci," řekl jednou bývalý anglický reprezentant o německém národním mužstvu. Ale co může německé mužstvo vyhrát na tomto evropském šampionátu v Portugalsku, když nedávno bylo rozdrceno v Rumunsku v přátelském zápase 1:5?

Lineker sice nemluvil o přátelských zápasech, měl na mysli jen turnaje. Před dvěma roky nikdo nevěřil, že Německo postoupí do finále mistrovství světa. Je známo, že síla Němců vždy roste během turnaje.

Trenér Rudi Völler věří, že tomu tak bude i tentokrát poté, co mužstvo absolvuje třítýdenní přípravu. Jestliže se brankáři Oliveru Kahnovi podaří ještě jednou zapálit celé mužstvo a zachránit v brance i nemožné, potom Němci mohou dojít daleko.

Vyhaslí Češi?

Někteří lidé myslí, že bude malý zázrak, jestliže Němci vyjdou ze svého prvního zápasu proti arcirivalovi Nizozemsku neporaženi. Celý fotbalový národ bude s napětím sledovat tento "zápas zápasů" s Nizozemci a jejich útočnou silou Ruudem van Nistelrooijem z Manchesteru United, Patrickem Kluivertem z Barcelony a Royem Makaayem z Bayernu. Strach z Nizozemců je v Německu velký.

Jestliže se předpokládá, že Německo prohraje s Nizozemskem a porazí Lotyšsko, pak všechno rozhodne poslední zápas ve skupině proti Česku. Před šesti měsíci Češi byli jedním z favoritů mistrovství. Ale Němci se nyní mohou kojit nadějí, že síly Pavla Nedvěda z Juventusu i Tomáše Rosického z Dortmundu jsou poněkud vyhaslé.

Beckham ožije

Jasným favoritem jsou pro mě obhájci titulu Francouzi. Jejich kouči Jacquesu Santinimu se podařilo sestavit tým ze starších hráčů okolo třicítky, jako je Zinedine Zidane, a mladých, třeba Thierry Henryho a Davida Trezegueta. Obrana je chráněna neprůchodnými středovými štíty Patrickem Vieirou z Arsenalu a Claudem Makelelem z Chelsea.

Ale pak tu je ještě jedno nebo dvě mužstva, která by podle mého názoru mohla sesadit Francii z trůnu. Už jsem připomněl Portugalce. Také Španělé touží po úspěchu a určitě udělají všechno, aby nebyli zahanbeni svým malým sousedem. Jestliže Morientes, letos na vrcholu své kariéry, najde takovou mušku, jako měl v Lize mistrů v týmu Monaka, potom Španělé mohou v soutěži dokázat hodně.

Nechci stavět příliš vysoko Angličany, ale David Beckham určitě ožije mezi svými bývalými spoluhráči z Manchesteru United a daleko od Realu Madrid bude hrát znovu prim. Trenér Sven Göran Eriksson má pohromadě mladé mužstvo, které může hodně dosáhnout svou rychlou hrou a pozoruhodně dobrou technikou.

Nizozemci by mohli zopakovat rok 1988

Ale docela vážně mohu říct, že jen dvě strany mohou ohrozit Francii: Itálie a Nizozemsko. I když v italské nominaci bude chybět pro zranění Filippo Inzaghi, mají Italové v útoku jiné špičkové fotbalisty, jako je Christian Vieri a obzvláště Francesco Totti. A v obraně jsou Italové vždycky velmi dobří.

A teď zpátky k Nizozemcům. Téměř na každém turnaji spolu s mnoha dalšími fotbalovými experty je označuji za favority. Téměř vždy hrají nejlepší fotbal, ale nakonec kvůli nějakým maličkostem vypadnou. Naposledy triumfovali v roce 1988, kdy se stali mistry Evropy. Myslím, že v Portugalsku by si mohli tento úspěch zopakovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.