Hlavní obsah

Brooklyn suspendoval Irvinga za antisemitský skandál na pět zápasů

Basketbalový klub Brooklyn Nets suspendoval svoji hvězdu Kyrieho Irvinga na nejméně pět zápasů za to, že se nedistancoval od antisemitismu. Na twitteru totiž sdílel odkaz na takovýto film, za což sklidil velkou kritiku i od šéfa ligy či fanoušků. Ještě před vynesením trestu Irving věnoval půl milionu dolarů na boj proti nenávisti a po suspendaci v klubu se za propagaci filmu omluvil.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Kyrie Irving si zadělal na pořádný problém

Článek

Třicetiletý kontroverzní rozehrávač a šampion NBA z roku 2016 s Clevelandem, mistr světa (2014) i olympijský vítěz (2016) v minulém týdnu v příspěvku na sociálních sítích upozornil na film Od židů k černochům: Budíček, černá Ameriko. Následovala vlna kritiky.

"Byli jsme zděšeni, že i když dostal příležitosti na tiskové konferenci, Kyrie odmítl jednoznačně říct, že antisemitismus odsuzuje. Ani neuznal, že film obsahuje nenávist. Rozhodli jsme se ho suspendovat, aniž by dostával plat," uvedli představitelé Brooklynu v prohlášení.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Kyrie Irving byl vedením Broolynu suspendován

Irving na sebe kontroverzním jednáním upozornil i v nedávné minulosti. Například dostal opakovaně pokutu od vedení NBA za to, že nemluvil s novináři, v poslední době plnil titulky jako odpůrce očkování proti koronaviru.

V minulé sezoně kvůli tomu přišel o domácí zápasy Nets, než se v březnu v New Yorku uvolnila opatření, a údajně také o novou lukrativní smlouvu. Ta současná mu vyprší po sezoně.

Reklama

Související témata: