Hlavní obsah

Bývalý reprezentant Houška ukončil basketbalovou kariéru

Praha

Startoval na dvou mistrovstvích Evropy v letech 2013 a 2015, na domácí scéně vyhrál čtyřikrát mistrovský titul s Nymburkem. V šestatřiceti letech se ale bývalý basketbalový reprezentant Pavel Houška rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Ještě letos v březnu byl ústřední postavou svého mateřského klubu BK Ústí nad Labem, kam se před dvěma lety vrátil z Děčína.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý reprezentant Pavel Houška ukončil v 36 letech kariéru

Článek

„V Nymburce jsem měl možnost poznat ve společném týmu špičkové české i zahraniční basketbalisty. Samozřejmě vysoko stavím i reprezentační starty, na evropských šampionátech a v různých kvalifikačních etapách národního týmu jsem získal spoustu zkušeností i do klubového působení," vybavil si Houška nedávné období, když byl dokonce dvakrát vyhlášen i nejužitečnějším hráčem ligové soutěže.

Byť okusil na vlastní kůži kvalitu a dominanci nymburského basketbalu, prosadil se i na severu Čech. „S Děčínem jsme patřili do špičky. Moc si vážím stříbrných i bronzových medailí, které jsem vybojoval právě s tímto týmem. Při hegemonii Nymburka se hrálo většinou o další pořadí za ním a měl jsem šanci poměřit se s nymburským celkem i v roli soupeře. Na všechny lidi kolem basketbalu budu rád vzpomínat," vyznal se Pavel Houška.

Bude tajemníkem na univerzitě

Když v roce 2018 přestoupil z Děčína do Ústí nad Labem, dal si za cíl pomoci týmu k co nejlepším umístěním v tabulce. To se mu podařilo. „Vím, že udržet si formu není snadné, ale snad jsem odvedl maximum," glosoval loučící se basketbalista svůj comeback na ústeckou palubovku.

V Ústí nad Labem s Houškou, který bude pracovat jako tajemník na tamní univerzitě, počítali i nadále. „To, že se Pavel rozhodl pro civilní zaměstnání, musíme respektovat. Znám celou jeho dvacetiletou hráčskou éru, rozhodně patří k velkým basketbalovým osobnostem. Lize bude chybět," řekl na jeho adresu Tomáš Hrubý, generální manažer ústeckého klubu.

Nejsou to jen diplomatická slova, protože Hrubý sám dlouho působil ve vícero ligových klubech jako hráč, několik sezon strávil i v zahraničí, a i po přesunu do manažerské pozice má intenzivní přehled o ligovém prostředí.

Pavel Houška není jediným bývalým reprezentantem, který nyní končí hráčskou kariéru. Nedávno tak učinil čtyřicetiletý Radek Nečas v Pardubicích, kde ale zůstane v nové roli sportovního manažera.

Reklama