Hlavní obsah

Cenná výhra na úvod Euroligy, basketbalistky USK Praha zdolaly Szekszárd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězný vstup do Euroligy pro basketbalistky USK Praha, kterým ale citelně chyběly tři marodící opory. České šampiónky po výrazném zlepšení ve třetí části zlomily odpor maďarského Szekszárdu a vyhrály rozdílem jedenácti bodů 82:71, když se slovinská rozehrávačka Oblaková blýskla 28 body a zlatem z MS ozdobená americká pivotka Thomasová dosáhla na ceněný triple double za 15 bodů, 15 doskoků a 10 asistencí.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zleva Vivians Victoriaová ze Szekszardu a María Condeová z USK.

Článek

České šampionky začaly výborně. Po dvou minutách vedly 8:0, ale pak začalo jejich veliké trápení se střelbou. Její úspěšnost spadla pod pětatřicet procent a v herním projevu začala být hodně znát nečekaná absence Jonesové na palubovce. Navíc chyběly i marodící české reprezentantky Šípová s Voráčkovou.

Maďarský klub s přispěním svých amerických posil ještě během první čtvrtiny srovnal skóre a ve druhém dějství šel dokonce do vedení. Ženy USK při rotací pouhých sedmi hráček proměnily z devíti trojkových pokusů do poloviny utkání jediný.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Valériane Vukosavljevićová z USK.

Ve třetí části se ale domácí tým uklidnil, také účinně přitvrdil v obraně. Celkem sedmnáct ztrát míče na straně Szekszárdu trestal rychlým protiútokem, navíc Oblaková neomylně trefila všechny čtyři svoje střely z perimetru. Po dvanáctibodové šňůře z toho bylo těsně před koncem čtvrtiny vedení pražského celku 59:47.

Szekszárd se marně snažil o zvrat zónovou obranou. USK už měly finiš utkání pod kontrolou. „Tušila jsem, že to bude těžké. Naše rozehranost je minimální, navíc nám akutně chybí klasické pivotky, ale ve druhé polovině utkání si hráčky vzaly k srdci naše rady a dovedly zápas, kam bylo potřeba," říkala trenérka Natália Hejková.

Evropská liga basketbalistek - 1. kolo:
Skupina A:
USK Praha - Szekszárd 82:71 (20:18, 35:37, 62:54)
Nejvíce bodů: Oblaková 28, Vukosavljevičová 17, Thomasová 15 - Viviansová 27, Hebardová 20, Studerová 13. Fauly: 11:20. Trestné hody: 22/20 - 11/9. Trojky: 6:4. Doskoky: 44:39.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.