Hlavní obsah

Čeští basketbalisté figurují mezi 40 týmy v olympijské předkvalifikaci

Čeští basketbalisté figurují mezi čtyřiceti týmy, které se nedostaly na letošní mistrovství světa, ale zabojují v předkvalifikaci o účast na olympijských hrách v Paříži 2024. Mezinárodní federace FIBA informovala o účastnících dnes na svém webu. Los turnajů a skupin se uskuteční 1. května, předkvalifikace se odehraje od 12. do 20. srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Tomáš Satoranský během utkání s Izraelem. Ilustrační foto.

Článek

Do předkvalifikačního turnaje nezasáhne Rusko, které FIBA vyloučila kvůli vojenské invazi na Ukrajinu. Místo něj se dostalo Bulharsko. Velkou Británii, jež se nepřihlásila, nahradí Chorvatsko.

Češi si účast zajistili díky postupu do druhé fáze kvalifikace o mistrovství světa 2023. Z evropských celků se vedle Česka a Bulharska zúčastní turnaje také Belgie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Island, Izrael, Nizozemsko, Severní Makedonie, Polsko, Portugalsko, Švédsko, Turecko a Ukrajina.

Evropská předkvalifikace se odehraje ve formátu dvou turnajů, v nichž budou dvě skupiny po čtyřech týmech. Z nich postoupí dva nejlepší do semifinále, do další části kvalifikace projde jen vítěz každého z turnajů.

V dalších třech turnajích budou bojovat vždy o jedno postupové místo zástupci asijské, americké a africké zóny. O pořadatelích rozhodne FIBA na zasedání od 28. do 29. dubna.

Reklama

Související témata: