Hlavní obsah

Fenerbahce - Mersin 99:60Fenerbahce slaví premiérový triumf v Eurolize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalistky tureckého Fenerbahce si konečně splnily sen a devátou účast v euroligovém Final Four už proměnily v triumf. Došly k němu po absolutně nejvýraznější výhře v dějinách finálových zápasů soutěže poté, co Mersin zdolaly rozdílem 39 bodů.

Foto: David W Cerny, Reuters

Basketbalistky Fenerbahce v Praze vybojovaly první triumf v Evropské lize.

Článek

O cennou trofej hrál na pražské Královce istanbulský klub s velkým rivalem z domácí soutěže, ještě před utkání tak bylo jasné, že po devíti letech ovládne Euroligu družstvo z Turecka. Fenerbahce vyšel až pátý finálový zápas v dějinách klubu, loni padlo s maďarskou Šoproní přesto, že mělo výhodu domácího prostředí.

Oba celky šly do zápasu dravě od úplného začátku, brzy se začala odehrávat onewoman show. Američanka Stewartová svými sedmnácti body kralovala první čtvrtině boje o pohár a hlad po vítězství se jí i spoluhráček držel až do konce utkání, za které zvládla pro svůj tým připsat celkem 35 bodů. Celý zápas tak jednoznačně ovládl tým Fenerbahce a výsledkem 99:60 si došel pro svůj historicky první euroligový titul.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Breanna Stewartová z Fenerbahce a Jelena Dubljevićová z Mersinu.

Fenerbahce jasně dominovalo v úspěšnosti střelby, kterou mělo na 51 %, doskocích i asistencích. Míč ztratily basketbalistky vítězného týmu jen osmkrát, zatímco hráčky Mersinu dokonce dvacetkrát. „Pro tohle jsme dřely celou sezonu, je to pro nás velmi speciální," řekla rozehrávačka Fenerbahce Courtney Vanderslootová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Kayla McBrideová z Fenerbahce, Tiffany Hayesová z Mersinu a Satou Saballyová z Fenerbahce.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Praze:
Finále:
Fenerbahce Istanbul - Mersin 99:60 (29:17, 57:24, 77:44)
Nejvíce bodů: Stewartová 35, McBrideová 16, Saballyová a Cakirová po 11 - Corneliusová, Atasová, Williamsová a Crvendakičová všechny po 10.

Reklama