Hlavní obsah

Čtyři měsíce po zástavě srdce znovu v akci. LeBronův syn debutoval, tatínka dojal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zrychlil, vyšrouboval se do vzduchu a na poslední chvíli při své premiéře v univerzitní soutěži zablokoval střelu soupeře. Přitom před pár měsíci Bronny James vůbec netušil, jestli ještě někdy bude hrát basketbal.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Bronny James z týmu Southern California při svém debutu v univerzitní soutěži.

Článek

Synovi slavného LeBrona, nejlepšího střelce historie NBA, se na konci července zastavilo při tréninku srdce. Následoval okamžitý přesun do nemocnice a strach o život. Lékaři jej zachránili, za pár dní byl doma.

Jasněji bylo o měsíc později. Bronny má vrozenou srdeční vadu. „Ale jde však léčit. Jsme přesvědčení, že se zcela uzdraví a v brzké době se vrátí k basketu,“ rozhlásila na konci léta rodina Jamesových.

A návrat na palubovku byl skutečně rychlý. Na začátku prosince, tedy zhruba čtyři měsíce po incidentu, dostal devatenáctiletý šikula od doktorů povolení trénovat naplno. V neděli pak poprvé v soutěžním zápase navlékl dres University of Southern California.

Nebyl to kdovíjaký debut, basketbalisté USC coby velký favorit prohráli v prodloužení s Long Beach State, rozehrávač Bronny si kromě povedeného bloku za 17 minut ve hře připsal skromné čtyři body, tři doskoky a dvě asistence.

Ale to nebylo tak důležité. Spokojený tatík LeBron, který s dcerkou Zhuri doběhl na místa až těsně před hymnou, se u palubovky jenom usmíval. Ještě aby ne, vždyť pro Jamesovy to byl zatraceně povedený víkend. Jen pár hodin před synovou premiérou vyhrál otec rodiny společně s Los Angeles Lakers první ročník NBA Cupu, nového vloženého turnaje.

„Ani nevím, kdy jsem byl naposledy tak dojatý. Jsem z toho úplně vyčerpaný,“ sdělil s úlevou LeBron James. „Bronny, jsi neskutečný! Vyhrál jsi nejtěžší bitvu vůbec a získal nejlepší cenu: život.“

Synek na oplátku vzkazoval: „Jsem moc vděčný rodině, sourozencům, klinice, trenérům i spoluhráčům.“

A co bude dál? Zatím není úplně jasné, na jaké úrovni bude Bronny schopný hrát a jestli se už zpátky dostává do kondice, kterou měl před červencovou zástavou. Pokud by byl v pořádku, mohl by už za půl roku klidně na draft NBA.

V jeho situaci paradoxně dovednosti nehrají až tak velkou roli. Oproti dalším vrstevníkům má totiž LeBron James junior ohromnou výhodu. Legendární tatínek se už dávno netají tím, že by si se synem rád aspoň jednu sezonu na nejvyšší úrovni bok po boku zahrál. Pro týmy je tedy Bronny zároveň ohromným marketingovým tahákem. Dva Jamesové za cenu jednoho lákají.

Reklama

Související témata:
Bronny James
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.