Hlavní obsah

Dallas - Phoenix 111:101Stav série 2:2Dallas v NBA využil Paulových osobních chyb a srovnal sérii s Phoenixem

Basketbalisté Dallasu dokázali proti nejlepšímu celku základní části NBA Phoenixu vyhrát i druhý domácí zápas a srovnali stav série druhého kola play off na 2:2. Utkání, které Mavericks vyhráli 111:101, částečně rozhodlo vyfaulování hostující hvězdy Chrise Paula už ve třetí minutě čtvrté čtvrtiny. Vyrovnat sérii se podařilo také Philadelphii, jež ve čtvrtém duelu porazila favorizované Miami 116:108.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Hvězdu Phoenixu Chrise Paula (na zemi) brání Jalen Brunson z Dallasu.

Článek

Obvyklý lídr Phoenixu Paul odehrál kvůli potížím s osobními chybami jen 23 minut, za které stihl pět bodů, pět doskoků a sedm asistencí. Suns si tak druhou porážkou za sebou připomněli loňské finále, kdy proti Milwaukee také vyhráli dva úvodní zápasy, pak ale prohráli čtyři v řadě a o vytoužený titul přišli.

"Loni jsme se dobře poučili. Šli jsme do šestého utkání s Lakers, Clippers, Bucks a letos s New Orleans, takže víme, že série je stále otevřená," řekl Devin Booker, jenž držel prapor poraženého celku s 35 body. Sekundovali mu Jae Crowder s 15 body a mladý pivot Deandre Ayton se 14 body a 11 doskoky.

Mavericks nakonec ani nevadilo, že Luka Dončič trefil jedinou trojku z 10 pokusů a celkem devět z 25 střel. Nasbíral totiž 26 bodů, 11 finálních pasů a devět doskočených míčů. Vedle toho zazářil Dorian Finney-Smith, jenž zaznamenal osm trojek a 24 bodů, svá kariérní maxima v play off.

"Když jsem měl na kontě pět trojek, Luka se ke mně naklonil a řekl mi, že jich ještě pár přibude. Když vám tohle Dončič řekne, chápete, že to tak opravdu skončí," řekl Finney-Smith, který zaostal o jednu trojku za klubovým rekordem v play off, který drží s devíti trefami Jason Terry z vítězného roku 2011.

Mavs si k vítězství pomohli 20 trojkami ze 44 pokusů, Suns jich proměnili jen devět. Domácí přinutili hosty k 17 ztrátám, a tak přežili i jejich převahu pod košem (50:32). Utkání poznamenal incident, po kterém museli pořadatelé vyvést jednoho z fanoušků, jenž se dotýkal Paulovy matky u hřiště.

Při výhře Philadelphie nad jedničkou Východní konference Miami zazářil James Harden 31 body. Šestnáct bodů včetně čtyř trojek nastřílel v poslední čtvrtině, přidal i devět asistencí a sedm doskoků. Joel Embiid, zotavující se po zranění očnice, přidal 24 bodů a 11 doskočených míčů.

"Nemyslím si, že jsme hráli náš nejlepší basket," uvedl Embiid, jenž úvodní dvě utkání série vynechal právě kvůli zranění v obličeji a otřesu mozku. Hvězdám Sixers sekundoval Tyrese Maxey s 18 body, tým navíc udržel soupeře na sedmi proměněných trojkách z 35 pokusů. Tobias Harris nastřílel 13 bodů.

Heat nepomohlo ani 40 bodů Jimmyho Butlera. Ten si v play off připsal alespoň 40 bodů už počtvrté a v klubové historii v tomto ohledu předstihl LeBrona Jamese. Bam Adebayo nasbíral 21 bodů, Victor Oladipo 15 a Tyler Herro nastřádal 11 bodů a 10 doskočených míčů.

"Měli jsme k dispozici dobré pozice. Jen jsme je neproměňovali," posteskl si kouč Erik Spoelstra. Opět se trápil zkušený Kyle Lowry, jenž v tomto play off netrefil 17 z posledních 20 trojkových střel. Teď zůstal na šesti bodech a sedmi nahrávkách, poté co trefil jen tři střely z 10 a žádnou trojku z šesti.

Páté duely obou sérií se hrají v úterý v Miami a Phoenixu.

NBA - 2. kolo play off:
Východní konference - 4. zápas:
Philadelphia - Miami 116:108, stav série 2:2.
Západní konference - 4. zápas:
Dallas - Phoenix 111:101, stav série 2:2.

Reklama