Hlavní obsah

Dončičova rekordní série těsně skončila, Denver předvedl velký obrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalisté Dallasu zvítězili v NBA na hřišti Chicaga 127:92 a Luka Dončič k tomu znovu přispěl triple doublem. V pondělí ale ke 14 asistencím a 12 doskokům přidal „jen“ 27 bodů a skončila jeho rekordní série šesti triple doublů s alespoň 30 body. Velký obrat předvedl obhájce titulu Denver, který prohrával s Torontem už o 22 bodů, ale nakonec zvítězil 125:119. Lídr soutěže Boston přehrál Portland 121:99.

Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Opora Dallasu Luka Dončič během duelu s Chicagem

Článek

Dončič se za prodloužením svého rekordu nehnal. Když v poslední čtvrtině neuspěl se dvěma trojkami po sobě, šest minut před koncem odešel za rozhodnutého stavu střídat a raději šetřil síly na další zápasy. „Je na tom vidět Lukův přístup. Zajímají ho jen výhry. Čísla pro něj nic neznamenají. Až když půjde do důchodu, tak se ohlédne za tím, co dokázal, a uvidí, že byl někde jinde než všichni ostatní,“ řekl trenér Dallasu Jason Kidd.

Na rekord NBA má nyní šanci jiný hráč Dallasu. Daniel Gafford proti Chicagu proměnil všech devět střel a celkem neminul už 28 pokusů po sobě. Blíží se k rekordu Wilta Chamberlaina, který v roce 1967 proměnil 35 střel za sebou.

Denver měl s Torontem nečekané problémy a ještě ve třetí čtvrtině prohrával o 21 bodů. Pak ale zapnul a pod vedením Jamala Murrayho a Nikoly Jokiče zápas otočil. Rozhodující trojku minutu před koncem proměnil Michael Porter. Nuggets od Utkání hvězd vyhráli devět z deseti zápasů a bojují s Oklahomou City o první místo v Západní konferenci.

„V NBA nikdy není rozhodnuto. I když vedete nebo prohráváte o 20 bodů, stále musíte hrát naplno. Tušili jsme, že ve druhém poločase bude hrát Denver mnohem agresivněji, ale stejně jsme to nezvládli. Pro náš mladý tým je to dobrá lekce a možnost poučit se,“ řekl trenér Toronta Darko Rajakovič.

Murray dal 12 ze svých 26 bodů v poslední čtvrtině, Jokič si připsal 21. triple double v sezoně za 35 bodů, 17 doskoků a 12 asistencí.

Boston měl utkání s Portlandem od začátku pod kontrolou, přestože postrádal dva hráče základní sestavy Kristapse Porzingise a Jrue Holidaye. Postupně soupeři utekl až na 24 bodů a jako první tým si zajistil účast v play off, i když do konce základní části mu zbývá ještě 18 zápasů. Jaylen Brown k výhře přispěl 27 body, Jayson Tatum 26 body.

Naopak San Antonio má spolu s Washingtonem jako první jistotu, že se v této sezoně do play off nepodívají. San Antonio prohrálo 102:112 s Golden State a už se nemůže dostat ani do předkola. Spurs nepomohlo ani 27 bodů a 14 doskoků Victora Wembanyamy. Warriors táhli Jonathan Kuminga s 21 body a Klay Thompson s 20 body.

Kevin Durant pomohl 37 body Phoenixu k vítězství 117:111 v Clevelandu, kde Suns prohrávali už o 19 bodů. Devin Booker při návratu po zranění kotníku nastřílel 27 bodů.

Výsledky NBA:
Chicago - Dallas 92:127
Cleveland - Phoenix 111:117
Denver - Toronto 125:119
Detroit - Charlotte 114:97
Portland - Boston 99:121
San Antonio - Golden State 102:112

Reklama

Související témata: