Hlavní obsah

Drsná vánoční čísla sledovanosti. Proč NHL spí a NBA prohrává s NFL o desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco jste se ládovali salátem a řízky, v zámoří se zápolilo naplno. A to nejen na hřištích, palubovkách a ledových plochách, ale i v zákulisí. Zatímco NFL, liga amerického fotbalu, naměřila největší sledovanost za více než 30 let, basketbalová NBA jen smutně koukala na závratné cifry.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Jrue Holiday (vlevo) z Bostonu brání LeBrona Jamese v utkání proti LA Lakers.

Článek

Nejde o nový trend. V případě obou soutěží platí, že se na období kolem Vánoc, tedy mezi 23. a 25. prosincem, snaží natlačit pokud možno nejatraktivnější zápasy, které mají k dispozici.

V úvahu se bere jak důležitost vybraných utkání, tak i zapojení velkých hvězd. A samozřejmě se cílí i na Evropu.

Jen NHL už z tohoto boje před dlouhými padesáti lety vycouvala, přitom vánoční zápasy byly do té doby běžným jevem. Hokejisté si užívají pauzu s rodinou, podobné výsady se basketbalistům a fotbalistům nedostává. Brzkou změnu nečekejte.

Ale pojďme k číslům. Jde čistě o sledovanost v zámoří, neboť celosvětové údaje zatím k dispozici nejsou. Pro utvoření jasného obrázku nám ovšem dostupná data postačí.

Zaměříme se na 25. prosinec, kdy už Američané rozbalili dárky a u televize poklidně trávili krůtu i s nádivkou. NBA měla na programu tři zápasy. Ten nejatraktivnější z nich – souboj Los Angeles Lakers s Boston Celtics, dvou nejúspěšnějších týmů historie – přilákal k obrazovkám rovných 5 milionů diváků. Naopak nejmenší zájem vyvolal duel Miami Heat a Philadelphia 76ers (1,3 milionu), obě hlavní hvězdy – Jimmy Butler a Joel Embiid – si totiž dopřály předem avizovanou pauzu.

A NFL? Ani jedno z trojice střetnutí nekleslo pod 27 milionů amerických diváků. Nejúspěšnější duel mezi Kansas City Chiefs a Las Vegas Raiders přivábil 29,2 milionu příznivců. U Chiefs nejsou vysoká čísla výjimkou – jde o úřadujícího šampiona, jejich hvězda Travis Kelce navíc randí se zpěvačkou Taylor Swiftovou, jejíž fanouškovská základna čísla už měsíce zvedá.

Přitom NFL byla k vánočním zápasům často zdrženlivá. Až v posledních sedmi letech je naplno zařadila do programu, navíc letos jí silně nahrálo, že vánoční dny vyšly na neděli a pondělí, což jsou tradiční zápasové termíny.

„Ukazuje se, že diváci mají o utkání zájem. A NFL se přizpůsobí, i pokud půjde o jiné dny,“ připustil Mike North, viceprezident NFL pro tvorbu vysílacího programu.

U NBA jde o tradici. Minimálně vedení z ní nehodlá uhnout, ač se občas setkává i s odporem. „Je mi smutno, že vůbec existují lidé, kteří o Vánocích nemají nic lepšího na práci než se dívat na basket,“ hlásil už před lety kouč Stan Van Gundy. A další veleúspěšný trenér Phil Jackson dodával: „Křesťanské svátky pro NBA evidentně nic neznamenají.“

Basketbal prohrává s americkým fotbalem ve sledovanosti dlouhodobě, na Vánoce se však rozdíl ještě prohlubuje. A že si hvězdy typu Butlera s Embiidem naordinují přestávku, nepomáhá.

Reklama

Související témata: