Hlavní obsah

Edwards 44 body dotáhl Minnesotu k výhře, Boston v NBA podruhé za sebou prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalisté Minnesoty zvítězili v NBA na hřišti Indiany těsně 113:111, a to především zásluhou Anthonyho Edwardse, který nastřílel 44 bodů a táhl tým ve vyrovnané koncovce. Timberwolves tak uhájili první příčku v tabulce Západní konference před Denverem, který doma porazil nejlepší tým soutěže Boston 115:109 i díky triple doublu Nikoly Jokiče za 32 bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. Pro Celtics to byla druhá porážka za sebou, ale stále zůstávají jasným lídrem Východní konference i celé soutěže.

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Basketbalista Bostonu Celtics Jaylen Brown (7) během zápasu s Denverem Nuggets.

Článek

Minnesota nastoupila bez jedné z hlavních opor Karla-Anthonyho Townse, který má poraněný meniskus a bude minimálně měsíc mimo hru. I bez něj ale na Indianu Vlci vletěli a vedli už o 17 bodů. Jenže ve třetí čtvrtině začali Pacers ztrátu dohánět a zápas směřoval do vyrovnané koncovky.

Tu ovládl Edwards, který za vyrovnaného stavu minutu před koncem proměnil trojku. vzápětí zajistil svému týmu pětibodové vedení. Indiana sice 16 vteřin před koncem snížila na rozdíl jediného bodu, ale Edwards jedním trestným hodem zvýšil a při snaze soupeře vyrovnat v poslední vteřině Edwards zablokoval pokus Aarona Nesmitha, který by jinak jistě skóroval a poslal zápas do prodloužení.

„Edwardsův výkon byl na jiné úrovni. I když jsme ho zdvojovali, tak se dokázal uvolnit. Dnes ukázal, jak skvělým hráčem je,“ ocenil výkon soupeře trenér Indiany Rick Carlisle.

Vyrovnaná bitva se hrála i v Denveru, kde dlouho řádil bostonský Jaylen Brown, autor 41 bodů. Celtics se přesto nepovedlo odskočit na víc než pět bodů. To Denver vedl na začátku poslední čtvrtiny až o 12 bodů, ale Boston se ještě vrátil do hry. A to hlavně zásluhou do té doby mlčícího Jrue Holidaye, který dal v koncovce 8 ze svých 12 bodů.

Denver ale měl Jokiče, který za stavu 109:106 pro Nuggets dal 80 vteřin před koncem důležitý koš a chvíli na to přihrál Aaronu Gordonovi na rozhodující smeč. Denver si navíc pomohl obranou, když v poslední minutě už nedovolil Bostonu skórovat. Gordon měl v posledních pěti minutách hned tři smeče.

Luka Dončič z Dallasu se stal teprve druhým hráčem v historii, který zaznamenal pětkrát po sobě triple double s alespoň 30 nastřílenými body. Předtím se to povedlo jen Russellovi Westbrookovi v roce 2017. Zároveň je prvním, který měl triple double s alespoň 35 body čtyřikrát po sobě. Tentokráte Dončič 35 body, 11 doskoky a 11 asistencemi pomohl Dallasu k výhře 114:108 nad Miami.

„Vždy jsme říkal, že tento mladý muž je speciální a že si musíme vážit, že ho tu můžeme sledovat. Je to tak vzácné, jako třeba obrazy od Picassa,“ prohlásil trenér Dallasu Jason Kidd.

Blízko triple doublu byl i Domantas Sabonis, který 31 body, 17 doskoky a 9 asistencemi táhl Sacramento k těsné výhře 131:129 nad San Antoniem. Sám navíc osm vteřin před koncem zápas rozhodl smečí, když vypíchl míč soupeři a šel sám do koše.

Detroit zvítězil nad Brooklynem 118:112 a připsal si jubilejní desátou výhru v sezoně. Dostal se tak z pozice nejhoršího týmu soutěže, které přenechal Washingtonu. Pistons táhli Jaden Ivey s 34 body a Cade Cunningham s 32 body a 11 asistencemi.

Výsledky NBA:
Dallas - Miami 114:108
Denver - Boston 115:109
Detroit - Brooklyn 118:112
Golden State - Chicago 122:125
Indiana - Minnesota 111:113
Phoenix - Toronto 120:113
Sacramento - San Antonio 131:129

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.