Hlavní obsah

Hvězdný Embiid získal francouzské občanství, proti Čechům ale není v nominaci

Hvězdný kamerunský basketbalista Joel Embiid získal francouzské občanství, o které usiloval kvůli účasti na olympiádě v Paříži v roce 2024. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: @JClarkNBCS, Twitter

Hvězdný basketbalista Joel Embiid.

Článek

Osmadvacetiletý pivot za rodný Kamerun nikdy nehrál a ve Francii žije jeho rodina. Celou dosavadní kariéru strávil v NBA v dresu Philadelphie a v uplynulé sezoně byl nejlepším střelcem základní části zámořské soutěže.

Králem střelců se stal jako první neamerický hráč v historii. Navíc to dokázal jako první pivot od dob legendárního Shaquilla O'Neala, jenž byl nejlepším střelcem NBA před 22 lety.

V dresu Francie by se Embiid rád představil na olympiádě v Paříži, kde bude domácí tým obhajovat stříbrné medaile. Podle reprezentačního manažera Borise Diawa však musí pro nominaci ukázat, že je nejen skvělý basketbalista, ale také týmový hráč.

Francouzští basketbalisté budou 24. srpna prvním soupeřem české reprezentace v druhé fázi kvalifikace mistrovství světa. Na tento zápas a především zářijové mistrovství Evropy povolal trenér Vincent Collet 17 hráčů, mezi kterými Embiid nefiguruje. Z hvězd NBA má kouč k dispozici Rudyho Goberta a Evana Fourniera. V zámořské soutěži působí také jednadvacetiletý Théo Maledon, Frank Ntilikina a Timothé Luwawu-Cabarrot.

Reklama