Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zrušte nesmyslné pravidlo! Ať ceny vyhrávají nejlepší, nikoliv nejzdravější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nejlepším střelcem, přepisuje rekordy. Jenže až se budou v dubnu vyhlašovat ceny pro elitní basketbalisty NBA, Joel Embiid na pódium nevystoupá. Nesplní totiž kritérium 65 odehraných zápasů v základní části, které liga nově požaduje. A je to fér?

Foto: D. Ross Cameron, Sport.cz

Joel Embiid (21) utrpěl v utkání proti Golden State vážné zranění

Článek

Pravidlo 65+ je součástí kolektivní smlouvy, již NBA podepsala před startem sezony s hráčskou asociací. Cíl byl jasný: motivovat basketbalisty, aby si nedopřávali odpočinek, když fanoušci platí nemalé dolary s touhou vidět je předvádět mistrné kousky na palubovce.

A to i dává smysl. Ovšem nařízení má rezervy. Větší, než se zdálo.

Případ Embiid je ideálním příkladem. Obrovitý chlapík z Kamerunu měl našlápnuto, aby ocenění pro nejužitečnějšího hráče soutěže obhájil. Průměr 35,3 bodu na utkání je excelentní.

Pivot Philadelphia 76ers není svatý, a tak si rád odfrkne, i když by nemusel. Třeba z Nikoly Jokiče a soubojů s Denverem má vyloženě hrůzu. Jenže když se pak vážně zraní, jako se mu to přihodilo před pár dny proti Golden State, opravdu má šanci ztratit na ligové vavříny?

V minulém ročníku odkroutil 66 duelů (z 82 dostupných), což by mu v dnešních podmínkách těsně stačilo, a cenu pro MVP vyhrál. A vyhrál by, i kdyby jich odehrál 64. Nebo 60.

„Vzniklo zbytečné pravidlo, které se pokusilo vyřešit všeobecně vnímaný problém neobratným způsobem,“ píše novinář John Hollinger ze serveru The Athletic a nelze nesouhlasit.

Ostatně nejde jen o ceny jako takové, ale i o peníze. Pokud se protlačíte do jednoho ze tří takzvaných All-NBA týmů pro celkem patnáctku nejlepších hráčů sezony, získáte nároky na bonusy ke smlouvám, které v budoucnu podepíšete. Detaily se nezatěžujte, ale jde skutečně o slušné miliony dolarů.

Foto: Trevor Ruszkowski, Reuters

Hvězdný basketbalista Philadelphie Joel Embiid si v zápase s Golden State poranil meniskus v levém kolenu

Což tedy zrovna Embiida, jenž si ročně přijde na 48 milionů dolarů, zase tak trápit nemusí. Ale není sám, koho nové pravidlo „popravilo“. Třeba mladý rozehrávač Tyrese Haliburton z Indiany dopadl kvůli chatrnějšímu zdraví obdobně, přitom by se do All-NBA výběru s velkou pravděpodobností dostal.

Je chvályhodné, že se NBA snaží fanouškům servírovat nejblyštivější hvězdy noc co noc, jen na to nesmí doplatit sami basketbalisté. A je i chybou hráčské asociace, že na podobnou podmínku přistoupila.

„Když se dohodli na jejím přidání, stejně tak se zase můžou shodnout, že ji zruší,“ dodává Hollinger.

Tak by to bylo nejlepší. Hlasující z řad renomovaných novinářů jsou natolik rozumní, aby sami rozhodli, jak moc důležitým kritériem pro ně nižší počet absolvovaných zápasů skutečně je. Proto nechme vítězit ty, kteří si to skutečně zaslouží. A pravidlo 65+ rychle zapomeňme coby experiment, který se jednoduše nepovedl.

Reklama

Související témata: