Hlavní obsah

Lakers vrátili státní půjčku na pomoc firmám v době pandemie

Los Angeles

Basketbalový klub Los Angeles Lakers vrátil státu 4,6 milionu dolarů (116 milionů korun), které dostal z federálního programu na pomoc firmám v době koronavirové pandemie. Půjčka byla zamýšlena pro podniky s méně než 500 zaměstnanci na pokrytí mezd a dalších nákladů v době zmražení americké ekonomiky.

Foto: Sport.cz

Hvězdný basketbalista LeBron James v dresu Los Angeles Lakers.

Článek

Záchranný Paycheck Protection Program (program na ochranu mezd) v celkové výši 349 miliard dolarů byl nicméně vyčerpán dříve, než se čekalo. Ukázalo se, že některé větší společnosti dostaly při čerpání půjček přednost před menšími firmami, což vyvolalo veřejnou kritiku.

"Lakers byli oprávněni půjčku dostat a dostali ji. Když jsme zjistili, že prostředky v programu byly vyčerpány, okamžitě jsme peníze vrátili, aby finanční pomoc dostali ti, kteří ji potřebují nejvíce. Lakers jsou odhodláni podporovat jak své zaměstnance, tak svou komunitu," uvedl v tiskovém prohlášení slavný klub NBA, jenž má podle magazínu Forbes hodnotu 4,4 miliardy dolarů.

Státní půjčku vrátily také další velké firmy jako řetězec rychlého občerstvení Shake Shack či prodejce automobilů AutoNation.

Basketbalová liga NBA je zastavena od 11. března a zatím není jasné, kdy a zda se znovu rozběhne. Každé zrušené utkání představuje pro týmy ztrátu příjmů.

Reklama