Hlavní obsah

Loučení krále LeBrona s play off: Vylétl na fanynku i rozhodčího a dumá, kdy skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká ho pořádně perné léto. Sotva nejlepší střelec historie LeBron James zažene zklamání z brzkého vyřazení basketbalistů Los Angeles Lakers z play off NBA, musí se rozhodnout, jestli ve fialovo-zlatém dresu přidá ještě sedmou sezonu. Třeba už i se synem.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

LeBron James (Los Angeles Lakers) pokřikuje na rozhodčího Kevina Scotta.

Článek

Je mu devětatřicet a dobře ví, že příliš ročníků v elitní soutěži mu už nezbývá. Však to sám i před pár týdny přiznal, že se jeho kariéra chýlí ke konci. Ale že by skončil už teď? Ne, to by bylo pořádné překvapení.

Individuálně prožil slušnou sezonu, v základní části odehrál 71 duelů, což je oproti předchozím ročníkům výrazné zlepšení. Ovšem Lakers jako takoví strádali, poslední měsíce jim nevyšly, trenér Darvin Ham postupně ztrácel kabinu a mužstvo kolem Jamese v prvním kole play off Západní konference hladce podlehlo Denver Nuggets v poměru 1:4 na zápasy.

Sám LeBron rozhodující porážku 106:108 v noci na úterý nenesl snadno. Během zápasu pobíhal po kurtu a rozčiloval se: „Ti rozhodčí jsou úplně strašní!“ Na jeho výlev zareagovala fanynka domácích Nuggets, která hvězdě gestem naznačila, že brečí jako dítě.

Foto: Isaiah J. Downing, Reuters

Fanynka Denver Nuggets křičí na LeBrona Jamese z Los Angeles Lakers.

James přišel až k ní a jako by jí škubavým pohybem vysvětlil, že by si na něj měla radši dávat pozor. Pak se rozesmál a soupeři Aaronovi Gordonovi špital: „Byla úplně podělaná strachy.“

Scéna mimo jiné ukazuje, jak je James ještě stále zapálený do hry. Do konce června má šanci využít opci a prodloužit svou smlouvu s Lakers o rok. Možná je i varianta, že opci odmítne a s klubem podepíše lukrativnější tříletý kontrakt. A samozřejmě se může i stát volným hráčem a předvádět svůj talent zase někde jinde.

Na otázku, jestli právě odehrál svůj poslední zápas za Lakers, přímo neodpověděl. „Teď chci jen domů za rodinou. Musím si odpočinout před reprezentačním kempem před olympiádou, do toho se jeden z mých synů rozhoduje, jestli půjde na draft,“ prohlásil.

A to je další faktor, který může výrazně Jamesovu budoucnost ovlivnit. Není tajemstvím, že by si v NBA se synem Bronnym aspoň sezonu rád zahrál ve stejném dresu. Jenže LeBron junior neprožil na univerzitě ideální ročník. Zbrzdila jej srdeční zástava, ani po rekonvalescenci nesbíral čísla, z nichž by manažeři NBA padali do mdlob.

Ale že by si Bronnyho nikdo nevybral? Nesmysl. Vidina balíčku dvou Jamesů za cenu jednoho je až příliš lákavá. Ostatně ani šéfové Lakers se netají, že by mladíka rádi přidali na soupisku. Což se momentálně jeví jako reálná varianta.

James může teoreticky počkat až do 27. června, kdy je na programu draft, a až poté se rozhodnout, jestli s Lakers prodlouží smlouvu. V té době bude mít navíc i jasněji, jestli mu vedení přivede posily, s nimiž bude mít opět o něco větší šanci získat další titul. Že se až do července s potenciálně volnými hráči vyjednávat nesmí, je sice pravidlem, ale generální manažer, který by skutečně čekal až na otevření trhu s borci bez kontraktu, by nejspíš dostal okamžitě padáka.

Vyhazovu se mimochodem zřejmě nevyhne kouč Ham, jehož podivné rotace základní pětky rozlítily i největší opory. A třeba hvězdný dlouhán Anthony Davis si s trenérem během série s Denverem vyměňoval vzkazy skrz média. „V některých chvílích prostě nevíme, co máme na palubovce dělat,“ pronesl. Načež Ham reagoval: „Shodneme se jedině na tom, že se neshodneme.“

Otázkou je, jestli se James shodne s vedením na plánech budoucích. Podle zpráv ze zámoří by rád odehrál poslední dvě sezony. A rozhodně by se chtěl loučit lepším výsledkem než vypadnutím v prvním kole. Triumf v premiérovém ročníku NBA Cupu, vloženého turnaje, je jen slabou náplastí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.