Hlavní obsah

Mladé Češky jsou mezi velmocemi a porvou se o evropské medaile

Paráda, Česko je mezi basketbalovými velmocemi! Tažení mladých hráček na mistrovství Evropy do 20 let v maďarské Šoproni zdaleka nekončí, celek trenérky Romany Ptáčkové je po výhře nad Polskem mezi nejlepší čtyřkou šampionátu. O finále se utká v pátek s Francií, kterou už Češky na šampionátu jednou porazily, druhou semifinálovou dvojici tvoří Španělsko a Itálie.

Foto: Česká basketbalová federace

Křídelnice české basketbalové reprezentace Monika Fučíková (vlevo) si užívá ME hráček do 20 let, tam jsou Češky už v semifinále.

Článek

Snídaně, dopolední trénink, příprava u videa i nezbytná péče fyzioterapeutky. A pak již zápas, který poslal české naděje do bojů o medaile. Tu poslední získala ženská U20 před osmnácti lety, v roce 2004 si mladé Češky věšely na krk bronz.

V páteční bitvě s Francií bude ve hře postup do finále. Už postup mezi nejlepší čtyři celky je velkým úspěchem, mladé Češky se s tím nehodlají spokojit. „Naším cílem je vyhrát znovu," připomněl asistent trenérky Tomáš Holešovský vítězný zápas ve skupině (59:54).

Češky procházejí šampionátem bez porážky. Kromě Francie porazily ve skupině i domácí Maďarsko 63:50 i Nizozemsko 78:48, v osmifinále si pak poradily s Belgií 65:42 a do boje o medaile přešly přes už zmíněné Polsko 64:43. „První poločas jsme se trápily, měly jsme tam hodně neproměněných šoupáků zpod koše. Ale ve druhé části jsme to zlomily. Dařilo se nám na doskoku, to bylo asi klíčové. Zaslouženě jsme vyhrály," uvedla ke čtvrtfinálovému střetnutí křídelnice Monika Fučíková.

„Byly jsem na zápas dobře připravené, trenéři měli hodně videí, sestříhali nám to. A my jsme pak věděly, co nás čeká," doplnila 20letá basketbalistka Slovanky.

Související témata: