Hlavní obsah

Ocampo začne olympijskou předkvalifikací. Bez Veselého i Satoranského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový španělský trenér Diego Ocampo nemá moc prostoru na rozkoukání. Už 21. července začne národní tým basketbalistů pod jeho vedením v Poděbradech přípravu na srpnovou olympijskou předkvalifikaci. V nominaci 18 hráčů na srpnovou olympijskou předkvalifikaci je sice Vít Krejčí z Atlanty, jenže chybí oba hráči mistrovské Barcelony Tomáš Satoranský i Jan Veselý.

Foto: Nikola Švihnosová, Sport.cz

Novým trenérem českých basketbalistů se stal Španěl Diego Ocampo.

Článek

Před novým realizačním týmem se tak otevírá příležitost pokračovat v omlazení reprezentačního kádru, které začalo už během neúspěšné kvalifikace na MS 2023. Lídr národního týmu Satoranský přiznal, že stále ještě cítí zraněný kotník z loňského ME. „Potřebuji letní klid, prospěje nejen noze, ale i celému mému tělu,“ vysvětlil.

Podobně si reprezentační pauzu dopřává jeho klubový parťák, pivot Veselý. Vzhledem k nabitému programu loňského léta a pak hned navazující klubové sezoně se omluvily i další výrazné opory let minulých, kteří působí na asijském kontinentu, Patrik Auda či Ondřej Balvín. Nikdo z nich ale neoznámil konec reprezentační kariéry.

V současnosti jediný Čech v NBA Vít Krejčí si nejprve musí odbýt své povinnosti v zámoří v letní lize, a tak mine první polovinu přípravy. Poprvé se s národním týmem sejde až začátkem příštího měsíce na soustředění v Brně, takže ho fanoušci budou moct vidět ve dvou domácích přípravných během prvního srpnového víkendu proti Belgii a Argentině.

Foto: Nikola Švihnosová, Sport.cz

Novým trenérem českých basketbalistů se stal Španěl Diego Ocampo.

Ještě předtím se reprezentanti představí v rámci turnaje v portugalském Viana do Castelo, kde kromě domácích narazí na Jordánsko a Pobřeží slonoviny. Nechybí ani kapitán Vojtěch Hruban, na úspěšném MS v Číně v roce 2019 ze stávající reprezentační sestavy hráli také Jaromír Bohačík, Martin Kříž a Martin Peterka, jenž se ale zapojí také s menším zpožděním kvůli vlastní svatbě.

Debutovat budou Ondřej Husták ze španělské Zamory, Michal Kozák z Hamburku, Matěj Svoboda z Děčína a také osmadvacetiletý Spencer Svejcar. Rodák z Denveru, který nedávno z Ústí nad Labem přestoupil do Nymburka, získal občanství. Má české kořeny, jeho babička zamířila za oceán během druhé světové války.

Olympijská kvalifikace je určena pro mužstva, která se nezúčastní letošního MS. Češi odehrají svou základní skupinu v Tallinnu, kde od 12. do 15. srpna změří síly s domácími Estonci, Izraelci a Makedonci. Dva nejlepší postoupí do semifinále v polských Gliwicích, které odehrají křížem s postupujícími ze druhé skupiny. Tvoří ji Polsko, Bosna a Hercegovina, Portugalsko a Maďarsko. Vítězové si mezi sebou zahrají 20. srpna o jedinou místenku na olympijský kvalifikační turnaj v příštím roce.

Nominace českých basketbalistů
Rozehrávači:
Viktor Půlpán (27 let, Brno)
Ondřej Sehnal (26, Nymburk).
Křídla:
Richard Bálint (21, Brno)
Jaromír Bohačík (31, Bamberg/Něm.)
Ondřej Hanzlík (21, Girona/Šp.)
Vojtěch Hruban (33, Londýn/Brit.)
Vít Krejčí (23, Atlanta/NBA)
Tomáš Kyzlink (Limoges/Fr.)
Spencer Svejcar (29, Ústí nad Labem)
Matěj Svoboda (27, Děčín).
Pivoti:
Šimon Puršl (26, Brno)
David Böhm (22, USK Praha)
Martin Kříž (30, Nymburk)
Ondřej Husták (20, Zamora Enamora/Šp.)
Michal Kozák (25, Hamburk/Něm.)
Martin Peterka (27, Štrasburk/Fr.)
James Kárník (25, Brno)

Reklama

Související témata: