Hlavní obsah

Od basketbalové hvězdy Irvinga se po antisemitském skandálu odvrátila i Nike

Společnost Nike přerušila spolupráci s basketbalovou hvězdou Kyriem Irvingem a zrušila plány na vydání bot z jeho speciální edice. Páteční krok oděvního giganta je další reakcí na to, že rozehrávač Brooklynu minulý týden na twitteru propagoval film obsahující antisemitské názory.

Foto: Brandon Dill, ČTK/AP

Basketbalista Brooklynu Kyrie Irving.

Článek

Třicetiletý Irving na sociálních sítích sdílel link na film Od židů k černochům: Budíček, černá Ameriko, jenž obsahuje konspirační teorie a popírání holocaustu. Kritizovala ho za to nejen část veřejnosti, ale i vedení NBA a jeho klub.

Šampion NBA z roku 2016 s Clevelandem, mistr světa (2014) i olympijský vítěz (2016) ve středu uvedl, že je proti všem formám nenávisti, a rozhodl se věnovat 500 tisíc dolarů skupinám, které proti ní bojují. Protože však "odmítl jednoznačně prohlásit, že nemá antisemitské názory", Nets ho ve čtvrtek suspendovali bez platu prozatím na pět zápasů.

V pátek následovala reakce společnosti Nike. "V Nike věříme, že tu není místo pro nenávist, a odsuzujeme veškeré formy antisemitismu. Proto jsme se rozhodli s okamžitou platností přerušit spolupráci s Kyriem Irvingem a neuvedeme na trh (model) Kyrie 8," uvedli představitelé firmy.

Irving podepsal s Nike smlouvu v roce 2011 krátce poté, co se stal jedničkou draftu NBA. Tři roky nato šel do prodeje první model z jeho edice bot, jejíž popularita vedla k tomu, že mu podle agentury Reuters spolupráce s Nike přináší 11 milionů dolarů (269 milionů korun) ročně.

Rodák z australského Melbourne je svými kontroverze budícími názory pověstný. V minulosti zpochybňoval, že je Země kulatá, za což se později omluvil učitelům. Loni se odmítl nechat očkovat proti koronaviru a kvůli tomu musel vynechat většinu domácích zápasů Brooklynu v sezoně.

Irving je druhou americkou celebritou, jež během posledních týdnů přišla kvůli antisemitismu o lukrativní spolupráci s velkou firmou vyrábějící sportovní obuv. Koncem října se firma Adidas rozešla kvůli jeho antisemitským komentářům s rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West, jenž měl v rámci společnosti svou řadu bot a dalších produktů Yeezy. Podle časopisu Forbes představovala spolupráce s Adidasem 1,5 miliardy dolarů (asi 36,5 miliardy korun) rapperova čistého jmění.

Reklama

Související témata: