Hlavní obsah

Česko - Itálie 61:58Odvaha basketbalistek zajistila cenný italský skalp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parádním výkonem a cennou výhrou nad Italkami začaly české basketbalistky účinkování na letošním mistrovství Evropy. V Tel Avivu zvítězily 61:58, i když necelou čtvrthodinu před koncem měly čtrnáctibodové manko. Dokázaly se ale díky výborné obraně i dobré střelbě zdálky vrátit do utkání, jehož koncovku pak odehrály takticky skvěle a s patřičnou odvahou. Udělaly první, důležitý krok k postupu ze skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Česká basketbalistka Petra Holešinská (vlevo) vede míč před Italkou Laurou Spreaficovou.

Článek

V základní sestavě národního týmu na palubovce haly, kde čeští tenisté před rokem odehráli úspěšně Davis Cup, nastoupily Hamzová, Vyoralová, Holešinská, Stoupalová a Březinová. Oba celky se zpočátku hledaly střelecky, teprve když na italskou trojku odpověděly hned dvě české trefy zdálky, skóre se trochu rozhýbalo.

Soupeřky dokázaly hodně vytaženou obranou narušovat akce reprezentantek, navíc hodně přitvrdily. Když pak dosáhly pěti zisků a samy odehrály sedm minut úvodní čtvrtiny úplně bez ztráty míče, bylo to 15:8 pro Itálii. Sedmibodová česká šňůra při časté rotaci až deseti hráček naštěstí vedla ještě do pauzy k vyrovnání.

Voráčkovou bolavý kotník do akce ještě nepustil, ale její spoluhráčky se mohly opřít o padesátiprocentní úspěšnost z tříbodové vzdálenosti a vycházel jim i rychlý protiútok, což pomohlo k vedení 25:20. Reakce soupeřek ale byla blesková, dvěma trojkami v rozpětí půl minuty otočily skóre, poločasový stav 32:33 z českého pohledu nechával všechno otevřené.

Italky ale začaly mít jasně navrch při doskoku, a především si třinácti body v řadě krátce po začátku třetího dějství vybudovaly uklidňující náskok. Důležitou roli sehrála v tomto okamžiku jejich hvězda Zandalasiniová, která v utkání vedle deseti bodů zapsala i osm asistencí a pět doskoků.

S agresivním stylem bránění soupeřek si národní tým nevěděl rady, ztrácel pohyb i herní přesnost. Téměř šest minut nedaly reprezentantky koš, až v závěru třetí čtvrtiny přišlo jejich probuzení. Znovu nalezená herní energie přinesla českou šnůru jedenácti bodů a návrat do zdánlivě ztraceného zápasu.

Pod hrozbu vyfaulování se sice dostaly Stoupalová s Hamzovou, přesto enormní bojovnost reprezentantek s odvahou pod oběma koši vedla k tomu, že po trojce kapitánky Březinové bylo 98 vteřin před koncem vyrovnáno na 56:56.

Navíc v poslední minutě se zdálky trefila také a na snižující koš Zandalisiniové zareagovala osm vteřin před koncem rozehrávačka Hamzová odvážným nájezdem, když se zmocnila míče vzápětí po málem osudné ztrátě. Na tento kousek Italky už nestihly najít odpověď.

ME basketbalistek – skupina B v Tel Avivu
Skupina B (Tel Aviv):
Česko - Itálie 61:58
Nejvíce bodů: Holešinská 14, Hamzová 14, Březinová 12, Stoupalová 9, Andělová 5 – Keysová 10, Zandalasiniová 10, Andreová 10, Spreaficová 9, Panová 6. Rozhodčí Forsbergová-Kazuková (Dán.), Proc (Pol.), Deman (Fr.), trestné hody 10/5 – 7/4, trojky 8:6, doskoky 31:37, čtvrtiny 17:17, 15:16, 11:17, 18:8
Belgie - Izrael 108:59 (61:34)
Nejvíce bodů: Meessemanová 23, Resimontová 22, Vanloová 16 - Garzonová 13, Rotbergová 11, Zipelová po 10.
Skupina A (Tel Aviv):
Černá Hora - Řecko 74:69 (41:34)
Lotyšsko - Španělsko 67:63 (37:28)
Skupina C (Lublaň):
Velká Británie - Slovinsko 76:71 (33:38)
Francie - Německo 58:50 (27:23)
Skupina D (Lublaň):
Maďarsko - Slovensko 89:67 (40:32)
Srbsko - Turecko 71:63 (37:33)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články