Hlavní obsah

Březinová chystá loučení, ale pokud si splní velký sen, tak ráda změní plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší z českých basketbalistek, 33letá Renáta Březinová se chystá potřetí na evropský šampionát a předem vyhlašuje, že zítra začínající turnaj pro ni bude poslední v kariéře. Loučení s národním týmem by možná oddálil případný úspěch a postup do kvalifikace o OH 2024 v Paříži.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kapitánka basketbalové reprezentace žen Renáta Březinová hovoří s novináři před odletem na mistrovství Evropy v Izraeli a Slovinsku.

Článek

„Kdybychom na mistrovství skončily do šestého místa a zajistily si tím olympijskou kvaldu, tak bych ještě asi ráda hrála. To je ale hodně velký sen. Na Evropu jedu určitě naposledy a můj cíl se týká postupu ze skupiny v Tel Avivu, jenže i ten naplnit bude děsně těžké,“ říká pivotka před souboji s Itálií, Belgií a domácím Izraelem.

Postup může českým ženám zajistit i jediná výhra. „Před čtyřmi lety se nám ale stalo, že jsme se ani s ní do play off nedostaly. Letošní příprava byla relativně slušná, přesto cítím nervozitu, jaký turnaj nás čeká. Tři zápasy ve čtyřech dnech budou dost záhul a záleží, jak ustojíme, když na nás někdo zatlačí a přitvrdí,“ uvažuje Březinová.

Foto: fiba.basketball

Pivotka Renáta Březinová (0) při zakončení během duelu s Chorvatskem.

Je jedinou basketbalistkou v omlazeném týmu, které číslo věku začíná trojkou. „Holky i o patnáct let mladší si ale zaslouží v sestavě být, jsou skvělé. Mají talent a když chtějí naslouchat, jdu jim sama říct, jak by měly co dělat. Každá ale máme svou hlavu, snažím se jim předat hlavně zkušenosti, ale můžu se i od nich něco naučit,“ říká kapitánka reprezentace s jediným přáním. „Doufám, že nás nepotkají výpadky, při nichž shoříme v obraně. Moje promluva v kabině by hlavně k tomu měla směřovat,“ dodává hráčka italského Valdarna.

„Bude záležet i na tom, jak se vyspí soupeřky, do čeho se probudíme my. Řekla bych, že při stoprocentním nasazení může být každý duel pro nás hratelný. Kdyby to letos s postup vyšlo, hrály bychom o čtvrtfinále hned v pondělí, ale to už se jede adrenalin a tím, že postoupíte, najdete v sobě energii a sílu zabojovat,“ tvrdí Březinová.

Reklama

Související témata: