Hlavní obsah

Opava podruhé vstupuje do Ligy mistrů. Znovu jsme outsideři, ale chceme být nebezpeční, říká kouč Czudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První utkání v základní skupině Ligy mistrů čeká ve středu na palubovce řeckého Patrasu úřadující české basketbalové šampiony z Opavy. Odcestovali k němu poté, co v domácí soutěži poprvé v sezoně zaváhali. Nechtěný políček dostali v sobotu v hale ligového nováčka z Písku (94:91).

Foto: František Géla

Trenér basketbalistů Opavy Petr Czudek

Článek

„Odehráli jsme zápas blbec, naopak domácí dali do hry nadšení. Náš profesorský výkon nestačil. Ne všichni hráči byli zdravotně v pořádku, to nás ale neomlouvá. Pokud takto chceme hrát v Patrasu, jsme bez šance,“ zlobil se trenér Opavy Petr Czudek.

Opava se do druhé nejlepší evropské soutěže v basketbalu vrací po čtyřech letech. Naposledy a také vůbec poprvé se představila v Lize mistrů v ročníku 2018/19, kdy si v osmičlenné skupině připsala dvě vítězství a skončila poslední.

„Semlelo nás to a fanoušci našich soupeřů nám po těch debaklech tleskali ze soucitu. To už opravdu nechceme zažít,“ říká před návratem do prestižní soutěže kapitán BK Opava Jakub Šiřina. Do Ligy mistrů se Slezané pokoušeli probojovat také v uplynulých dvou sezonách, neuspěli ale v kvalifikaci.

„Zahrajeme si Ligu mistrů podruhé. Poprvé jsme nebyli připraveni jako klub ani já jako trenér, natož hráči. Vyhráli jsme dva zápasy, ale spíše jsme to přežili. Byla to velká zkušenost a outsidery jsme i letos. Máme ale zkušenější tým a věřím, že doma budeme nebezpeční,“ uvedl Czudek.

První utkání v Lize mistrů hrají Opavané v Řecku. Ve skupině B se následně utkají ještě s litevským Vilniusem a francouzským Dijonem. „Přál jsem si jiné soupeře, například Tenerife. Ne proto, že jeto krásný ostrov, ale proto, že tam máme ostudný rekord. Prohráli jsme o tenkrát o šedesát bodů (38:97), lidé nám tleskali v slzách a skládali se na zpáteční letenku. Chtěl jsem jim ukázat, že jsme už jinde,“ vysvětloval opavský trenér.

A pomýšlel i na cestu do lotyšské Rigy, kde našel azyl ukrajinský Prometej, který trénuje bývalý hlavní kouč české reprezentace Ron Ginzburg a hraje za něj Ondřej Balvín. „Ale musíme být spokojení. Já osobně se moc těším do Vilniusu, protože tam jsem populárnější než v Česku. Lidé mě tam poznávají, protože jsem tam hrál s reprezentací a byl jsem tam i jako asistent s reprezentací. Když tam člověk naváže nějaké kontakty, tak oni si toho opravdu váží. Moc se na to těším,“ popsal Czudek.

„Do Litvy se fakt rád vracím, protože tam je basketbal obrovsky populární, vnímají ho skoro jako náboženství. K populárním hráčům jezdí lidé autobusy až k jejich domům a fotí se u nich. Je neuvěřitelné, co se tam děje,“ řekl opavský trenér.

Do Vilniusu odcestují Opavané v polovině listopadu (14. 11. od 18:30 hodin), předtím se utkají v Řecku s Patrasem (18. 10. od 19:30) a za dva týdny sehrají domácí utkání s francouzským Dijonem (31. 10. od 18:30). „Bude to oslava basketbalu a věřím, že k ní přispějeme dobrými výkony. Kluci se na tyto zápasy moc těší,“ uvedl Czudek.

Evropský pohár v této sezoně hraje také Nymburk, jenž se přihlásil do FIBA Cupu, naopak poražený finalista z Děčína žádnou mezinárodní soutěž hrát nebude. Klub se rozhodl nepřihlásit do kvalifikace FIBA Cupu kvůli vysokým nákladům a nevyhovující hale.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články