Hlavní obsah

Po ostudě se Slavií přebírá basketbalisty Nymburka Sokolovský

U basketbalistů Nymburka skončil po špatném vstupu do sezony lotyšský trenér Roberts Štelmahers. Vše dovršila ostudná porážka s nováčkem domácí ligové soutěžě Slavií. Tým povede sportovní ředitel Ladislav Sokolovský, který jako hráč získal s Brnem, Opavou a středočeským klubem jedenáct mistrovských titulů. Gigant na české basketbalové scéně o změně trenéra informoval na svém webu.

Foto: ERA Basketball Nymburk

Lotyšský trenér Roberts Štelmahers v Nymburce skončil.

Článek

Štelmahers přišel do Nymburka v červenci jako náhrada za Slovince Aleksandera Sekuliče, který kývl na angažmá v Krasnodaru. Lotyšský kouč podepsal smlouvu na dvě sezony, ale skončil už po pěti ligových zápasech.

Nymburk v sobotu podlehl na palubovce nováčka nejvyšší soutěži Slavie a poprvé od ročníku 2011/12 utrpěl v základní části NBL dvě porážky. V tabulce je až pátý. Nezdarem skončily i oba dosavadní zápasy osmnáctinásobného českého šampiona v Lize mistrů.

Sokolovský si k sobě hledá asistenta. "Pomáhal sestavovat kádr a má nejlepší předpoklady, aby našel způsob, jak naplnit jeho potenciál," uvedl generální ředitel klubu Ondřej Šimeček na adresu někdejšího reprezentačního kapitána.

Pětačtyřicetiletý Sokolovský nastupoval za Nymburk v letech 2004 až 2012 a s jedenácti tituly je druhým nejúspěšnějším hráčem historie ligy po Petru Bendovi. O pět let mladší pivot, který stále obléká nymburský dres, má 14 zlatých medailí z nejvyšší soutěže.

Hráčskou kariéru Sokolovský ukončil v roce 2015 a poté trénoval mládežnické reprezentace. Vede také nymburskou akademii a v této sezoně koučoval nymburskou rezervu Polabí v první lize.

"V poslední době mi trénování hodně chybělo. Samozřejmě raději bych, aby to bylo za jiné situace, ale věřím, že náš tým zatím ukazoval jen 50 procent svého potenciálu. Rád bych z něj dostal i tu druhou polovinu," řekl Sokolovský, který je prvním českým trenérem týmu po Michalu Ježdíkovi, jenž na lavičce skončil v roce 2006. Od té doby se na lavičce vystřídali Izraelci Muli Kacurin, Ronen Ginzburg, Oren Amiel, Litevec Kestutis Kemzura, Sekulič a Štelmahers.

Během sezony změnil Nymburk kouče naposledy před pěti lety, kdy odešel Ginzburg, aby se mohl naplno věnovat práci u české reprezentace.

Reklama

Související témata: