Hlavní obsah

Předseda ČBF Jansta ocenil výkony basketbalistek na ME: Musím smeknout klobouk

Předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta ocenil výkony ženské reprezentace na mistrovství Evropy v Tel Avivu a Lublani. Svěřenkyně Romany Ptáčkové dokázaly jako první tým od roku 2013 postoupit na kontinentálním šampionátu do čtvrtfinále a obsadily sedmé místo. Jen těsně jim unikl postup do semifinále a účast v kvalifikaci o olympijské hry v příštím roce v Paříži.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenérka basketbalistek Romana Ptáčková.

Článek

"Musím před celým národním týmem smeknout klobouk. Všechny nás reprezentace příjemně překvapila nejen umístěním, ale především předváděnou hrou a bojovností. Tým se nikdy nevzdal a nebyl daleko od velkého překvapení, kdy ho jen bezprecedentní chyba rozhodčích připravila o postup do bojů o medaile," uvedl Jansta v tiskové zprávě ČBF.

Připomněl chybu sudích, kteří podle videa otočili aut pět sekund před koncem čtvrtfinále s Maďarskem v neprospěch Česka, přestože míč za čáru zamířil po odrazu nikoliv od Kateřiny Zeithammerové, ale od drdolu Ágnes Studerové. Maďarky vítězným košem otočily skóre. O naději na olympiádu bojoval český tým v duelu o 5. až 8. místo, ale neuspěl, třebaže vedl ještě 0,4 sekundy před koncem základní hrací doby a 1,6 vteřiny před koncem prodloužení držel nerozhodný stav po ztrátě už šestibodového náskoku.

"Věřím, že až opadne bezprostřední zklamání z posledních dvou zápasů, vyhodnotí si hráčky šampionát jako úspěšný. Vždyť na něj Česko odjelo s pěti nováčky a věkovým průměrem 24 let. Kvůli zdravotním problémům navíc tým přišel o dvě zamýšlené hlavní opory. Není vůbec jednoduché se s takovou ztrátou před i v průběhu šampionátu vypořádat. A Lvice to zvládly nad očekávání dobře," uvedl Jansta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Jansta.

První velký turnaj v reprezentační kariéře odehrály Petra Holešínská, Simona Sklenářová, Kateřina Zeithammerová a osmnáctileté Emma Čechová a Dominika Paurová. Kvůli problémům s patou chyběla pivotka Julia Reisingerová, další opora Veronika Voráčková po zranění kotníku odehrála jen poslední zápas ve skupině s Izraelem a část osmifinále s Řeckem, než se její stav opět zhoršil.

Český tým byl nejmladší na turnaji spolu s pořádajícími Izraelem a Slovinskem. Podle ČBF je budován dlouhodobě směrem k olympijským hrám v Los Angeles v roce 2028 podle projektu Národní sportovní agentura (NSA). "Podle mě si tento celek za předváděnou kolektivní hru zasloužil minimálně postup do olympijské kvalifikace, ale takový je sport," uvedl Jansta. Věří, že hráčky před sebou mají velkou budoucnost. "Letošní rok byl jen odrazovým můstkem k tomu, abychom se od vás dočkali ještě velkých věcí," dodal.

Reklama