Hlavní obsah

Satoranského kralování je u konce. Basketbalistou roku po pěti letech Veselý

Nejlepším basketbalistou uplynulé sezony 2021/22 se stal pivot Jan Veselý. Dvaatřicetiletý reprezentant, který po skončení smlouvy ve Fenerbahce Istanbul bude od příštího ročníku působit v Barceloně, sesadil z trůnu po pěti letech budoucího klubového spoluhráče Tomáše Satoranského. Mezi ženami triumfovala poprvé Julia Reisingerová. Čtyřiadvacetiletá pivotka Girony vystřídala na trůnu Kateřinu Elhotovou, která loni ukončila kariéru.

Foto: Facebook

Český basketbalový reprezentant Jan Veselý.

Článek

Ostravský rodák Veselý vyhrál prestižní anketu počtvrté a poprvé od roku 2017. V historickém žebříčku vyrovnal Františka Konvičku, Zdeňka Kose a Jana Svobodu. Od absolutního rekordmana a letos druhého Satoranského ho dělí tři triumfy.

Bývalý hráč Partizanu Bělehrad, Washingtonu Wizards nebo Denveru Nuggets si vysloužil ocenění také za uplynulou sezonu ve Fenerbahce. V dresu tureckého týmu získal počtvrté mistrovský titul a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálové série. Spolu se Satoranským prodloužil společnou vládu - po obnovení ankety v roce 2012 se nikdo jiný na český trůn nedostal. Třetí místo letos obsadil Vít Krejčí, který v dresu Oklahomy Thunder absolvoval premiérovou sezonu v NBA.

Mezi ženami vyhrála poprvé anketu reprezentační pivotka Reisingerová, jež uspěla před Veronikou Voráčkovou a Terezou Vyoralovou z USK Praha. Gironě pomohla do čtvrtfinále Evropské ligy a patřila mezi opory národního týmu. V minulé sezoně skončila v anketě na druhém místě.

Největšími talenty jsou Richard Bálint z Brna a juniorská vicemistryně Evropy do 20 let Valentýna Kadlecová z Chomutova. Cenu pro trenéra roku získal kouč mužské reprezentace Ronen Ginzburg, nejlepším trenérem mládeže se stal Jan Dvořáček. V kategorii 3x3 vyhráli Matěj Snopek a Kateřina Galíčková.

Do Síně slávy České basketbalové federace bylo zvoleno osm nových členů: Olga Fikotová, Zdeněk Böhm, Vlastimil Havlík, Vlastibor Klimeš, Zdeněk Kos, Pavel Petera, Vojtěch Petr a Jaroslav Skála. Cenu předsedy ČBF obdržel Zdeněk Švec.

Anketa Basketbalista roku za klubovou sezonu 2021/22 a reprezentační sezonu 2021:
Nejlepší basketbalista:
1. Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.)
2. Tomáš Satoranský (Washington Wizards/NBA)
3. Vít Krejčí (Oklahoma Thunder/NBA)
Nejlepší basketbalistka:
1. Julia Reisingerová (Girona/Šp.)
2. Veronika Voráčková
3. Tereza Vyoralová (obě USK Praha)
Nejlepší trenér profesionálního basketbalu:
Ronen Ginzburg (reprezentace mužů)
Nejlepší trenér mládeže:
Jan Dvořáček
Nejlepší mladý hráč:
Richard Bálint (Brno)
Nejlepší mladá hráčka:
Valentýna Kadlecová (Chomutov)
Nejlepší hráč 3x3:
Matěj Snopek
Nejlepší hráčka 3x3:
Kateřina Galíčková
Nejlepší mladý hráč 3x3:
Martin Svoboda
Nejlepší mladá hráčka 3x3:
Anna Rosecká

Reklama

Související témata: